Hlavní obsah

Česko může znovu stíhat katarského prince

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

České státní orgány by mohly pokračovat v trestním stíhání katarského prince Hámida bin Abdullaha al-Sáního, který byl v ČR před třemi lety nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami ke 2,5 roku vězení. Řízení pak sice odvolací soud přerušil, protože tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl vydat Sáního ke stíhání do rodného Kataru. Jenže katarská justice nesplnila závazek daný Česku a stíhání prince vůbec nezahájila.

Článek

Navíc to ve svém rozhodnutí dostatečně nezdůvodnila. Takové nesplnění podmínek by tedy mohlo vést ke znovuotevření kauzy. Myslí si to i soudkyně z Prahy 2 Monika Křikavová, která o vině a trestu Sáního v květnu 2005 rozhodovala.

Tím, kdo má podle ní pravomoc v případu pokračovat, je nyní pražský městský soud.

Právo dalo v pondělí Křikavové nahlédnout do českého překladu textu samotného rozhodnutí katarského prokurátora nezahájit stíhání Sáního, které získalo v arabštině minulý týden a nechalo přeložit soudním tlumočníkem. „Jako první mě zaráží už to, že v tom rozhodnutí, které jste mi předložil, prakticky vůbec není popsán samotný skutek, kterého se měl obviněný dopustit... Jak vnímám ty důvody Kataru, tak jsou pro mě osobně nedostatečné a neakceptovatelné,“ řekla Právu soudkyně Křikavová.

Samotné rozhodnutí Kataru má pouhé tři strany a důvody, proč vůbec tamní prokurátor nezahájil stíhání Sáního, se vešly do jediného odstavce. Podle něj byl katarský princ již dostatečně potrestán tím, že strávil 11 měsíců v české vazbě a že jej soud prvního stupně odsoudil. Navíc byl opakovaně vyslýchán a k tomu prý Česká republika stejně žádala, aby trest pro Sáního nebyl v jeho rodné zemi vyšší než v ČR.

Ze zmíněného písemného vyjádření tedy vyplývá, že katarská strana sice vyšetřování případu zahájila, ale Sáního jen vyslechla a stíhání kvůli výše zmíněným důvodům vůbec nezahájila.

Soud čeká na překlad

Pražský městský soud, který původní odvolací řízení přerušil a u kterého leží Sáního trestní spis, má podle Křikavové nyní dvě možnosti. Závěry katarské prokuratury akceptovat, anebo mít opačný názor.

„Pokud to rozhodnutí neakceptuje, jsem přesvědčena, že je možnost rozhodnout o pokračování řízení v tom stadiu, kdy bylo přerušeno, tedy u odvolacího pražského městského soudu,“ uvedla Křikavová. Tuto možnost obecně nevyloučil ani místopředseda městského soudu Bohuslav Horký. Zda jsou ale již nyní splněny podmínky pro pokračování trestního řízení se Sáním v ČR, to nechtěl předjímat.

Musí počkat, až soud přeloží z arabštiny zmíněné rozhodnutí Kataru, které v pondělí od ministerstva obdržel. „Až se tak stane, bude se náš senát tím, zda pokračovat v trestním řízení či nikoli, zabývat. Obecně lze ale říci, že pokud by skutečně nebylo ve státě, kam byl nějaký obviněný vydán, zahájeno ani trestní stíhání, tak že by byl důvod pro to, aby se v trestním stíhání v České republice pokračovalo,“ potvrdil Horký nepřímo slova soudkyně Křikavové.

Chybí smlouva o vydávání

Pokud by nakonec skutečně soud v kauze Sání pokračoval a katarskému princi nakonec uložil pravomocný trest, dostat jej zpět do ČR bude více než problematické. Česká republika totiž stále nemá s Katarem podepsanou smlouvu o vydávání lidí ke stíhání, i když svůj návrh odeslala druhé straně již na podzim 2005.

Katarský prokurátor sice slibuje, že by smlouvu mohla jeho země podepsat letos v červnu při mezinárodním kongresu státních zástupců v Praze, otázkou ale je, zda se jeho názor nezmění poté, kdy ČR znovu kauzu Sání otevře.

Rozhodnutí prokurátora Kataru:

1. Rozhoduji, aby nebylo zahájeno trestní stíhání proti obžalovanému Hámid bin Abdulah bin Sání Al Sání.

2. Varuji obžalovaného, aby již v budoucnu tento čin neopakoval.

3. Sděluji toto rozhodnutí příslušným orgánům.

Důvody rozhodnutí:

„Je třeba zdůraznit, že obžalovaný byl podroben vyšetřování ze strany českých orgánů a odsouzen k 30 měsícům odnětí svobody na základě rozhodnutí soudu 1. stupně. Obžalovaný strávil ve (české) vazbě téměř rok, poté byl předán katarským úřadům na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti ČR.

V Kataru byl podroben výslechu a vzat do vazby (na osm dnů, pozn. redakce). Na základě výše uvedených informací se státní zástupce domnívá, že výslechy, vzetí do vazby na 9 (mělo by být napsáno 11) měsíců a odsouzení byly již pro obžalovaného dostatečným trestem, který mu zabrání tento čin v budoucnu opakovat. České orgány žádají, aby trest obžalovaného v Kataru nebyl vyšší než ten, jež mu byl vyměřen v ČR.“

Co také bylo v rozhodnutí:

„Státní zástupci v Kataru převzali případ a zahájili vyšetřování případu a výslech obžalovaného. Obžalovaný popřel obvinění a uvedl, že podal trestní oznámení proti některým státním příslušníkům. Důvodem trestního oznámení byla krádež auta. Podle obžalovaného byl těmito příslušníky vydírán a kvůli své nespolupráci byl následně vzat do vazby.“

„Nic takového jsem nezaznamenala a musím říci, že ani v průběhu řízení nic podobného nepadlo. Navíc veškeré úkony byly prováděny za přítomnosti obhájce a ten nic nenamítal,“ reagovala na tato tvrzení soudkyně Monika Křikavová.

V případě odsouzení by na něj české soudy mohly také vydat v krajním případě mezinárodní i eurozatykač. Přestože toto rozhodnutí katarského prokurátora, které má v překladu Právo k dispozici, je již z loňského 28. ledna, české ministerstvo spravedlnosti jeho text obdrželo až minulý týden, tedy po více než 14 měsících. K tomu, zda se mu zdají důvody katarské strany nestíhat Sáního dostatečné, se ministr Jiří Pospíšil (ODS) nechtěl vyjadřovat. Podle něj je další postup v kompetenci městského soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám