Hlavní obsah

Doživotně odsouzený muž přiznal po 18 letech pátou vraždu

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Jeden z nejbrutálnějších zločinců devadesátých let, Michael Kutílek, se po osmnácti letech přiznal k páté vraždě. Osmapadesátiletý muž si odpykává doživotní trest za čtyři vraždy, které spáchal společně s o šest let mladším Josefem Kottem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kutílka, jako zvlášť nebezpečného zločince, pokaždé doprovázela k soudu ozbrojená eskorta.

Článek

Pátou Kutílkovo obětí byl podle policie devatenáctiletý mladík, který na jaře roku 1990 v Plzni zemřel na ulici na následky bodného poranění srdce.

„Poznatek k možnému pachateli osmnáct let staré vraždy jsme získali ze zadržené korespondence mezi odsouzenými ve věznici. Případ jsme proto znovu otevřeli a zahájili úkony trestního řízení. Při výslechu se podezřelý Kutílek k činu doznal. Jeho výpověď v hlavních rysech koresponduje s tím, co bylo zjištěno tehdy při ohledání místa činu,“ řekla v pondělí Právu Václava Brýdová z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Čin byl promlčen

Podle ní ale Kutílkovi další trest za pátou vraždu nehrozí. „Případ jsme odložili pro nepřípustnost trestního stíhání z důvodu značného časového odstupu, který přesáhl zákonem danou dvanáctiletou promlčecí lhůtu,“ vysvětlila Brýdová. Proč Kutílek mladíka zabil také není zcela jasné. „Konkrétní motiv neznáme,“ upřesnila žalobkyně.

K doživotnímu trestu odsoudil Kutílka s Kottem Krajský soud v Plzni v roce 1995. Uznal je vinnými, že v květnu 1990 postupně během šestačtyřiceti hodin zabili čtyři náhodně vytipované lidi. Pátý člověk jejich útok přežil. Nejprve zastřelili důchodce ve vrátnici stavebního podniku v Nýřanech, o dvě hodiny později celkem osmdesáti bodnými ranami usmrtili dvě sedmnáctileté stopařky.

Taxikáře popravil střelou do zátylku

Další obětí byl pražský taxikář, kterého v autě popravili střelou do zátylku. Obrovské štěstí pak měl anglický řidič kamiónu, kterého u Plzně zastavili převlečeni do policejních uniforem a z bezprostřední blízkosti ho střelili do hlavy. Ten jen zázrakem unikl smrti, ale zůstal doživotním mrzákem.

Kott se narozdíl od Kutílka k vraždám nikdy nepřiznal. Před dvěma lety oba požádali o obnovu soudního procesu s tím, že se v případu objevily nové skutečnosti. Kutílek například namítal, že v době spáchání vraždy ještě neplatil doživotní trest, a proto měl být odsouzen maximálně k pětadvaceti letům vězení.

Společně zpochybnili také věrohodnost soudního znalce, který na ně vypracoval psychiatrický posudek. Soud ale jejich žádost o obnovu procesu zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám