Hlavní obsah

Matka unesené Terezky se obrátila v Austrálii na soud

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka unesené šestileté Terezy Vichnarové kontaktovala v Austrálii Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dítěte, který požádal o pomoc australský soud. Řízení má být zahájeno do konce příštího týdne za každé situace, to znamená i bez otce. Informoval o tom právní zástupce Nicol Vichnarové Filip Santini.

Článek

"Soud přislíbil, že bude jednat i v nepřítomnosti Cowieho,“ uvedl právník. Potřebné doklady k zahájení řízení má australská strana k dispozici, přivezla je s sebou Terezina matka. Zda byl biologický otec dítěte, Novozélanďan Rodney W. Cowie ve věci zahájení řízení obeslán či mu byla písemnost doručena, ale právník neví.

Santini se vrátil ze zahraniční cesty do Monaka a Švýcarska. Kontaktoval tu právníky, kteří mu pomohli tyto informace od australských úřadů získat. "Brněnský úřad na ochranu dítěte mi je bohužel neposkytl. Paní ředitelce jsem se dnes za celý den na žádné telefonní číslo nedovolal,“ uvedl v pátek Santini.

O případ se zajímá český konzul v Sydney Vít Kolář, s nímž se právník ve věci Terezky spojil. V pátek se mu podařilo dovolat i své klientce Nicol Vichnarové, která je už několik dní v Austrálii. Podle jeho slov kontaktovala právního zástupce, zřejmě toho, který ji zastupoval v rozvodovém řízení a ve věci péče o dítě. Víc ale o jejím pobytu neví. "Neřekla mi, kde je, ani to, jak dlouho se zdrží,“ uvedl Santini.

Cowieho adresa je stále neznámá

Stále neznámá je i adresa pobytu Cowieho, a nezná ji zatím patrně ani matka. "Australské úřady nám ji s ohledem na ochranu osobních dat nemohou dát. Dítě je tam legálně, nikdo to totiž dosud nepopřel,“ vysvětlil právník. Sám se do Austrálie nechystá, ale pokud si to matka bude přát, pojede.

Vichnarová zatím pátrá po dítěti na vlastní pěst. V příštích dnech ale může být hledání složitější. "V Austrálii začínají v pondělí prázdniny. Dítě může po tyto dny změnit místo pobytu a případné setkání zkomplikovat,“ dodal Santini.

Novozélanďan Cowie šestiletou Terezku odvezl do Austrálie, kde žije, bez vědomí matky. Odletěl s ní o Velikonocích, zřejmě na falešný pas dítěte, poté, co si ji vyzvedl u matky v Žákavě na Plzeňsku.

Terezka má pouze české státní občanství a australský soud ji po rozvodu rodičů svěřil do péče matky. Cowie není uveden v jejím rodném listě a nemá tak k dítěti žádný právní vztah. Policie ho stíhá pro trestný čin poškozování cizích práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Šestiletou Terezu odvezl otec do Austrálie

Šestiletá Charlie Tereza Vichnarová ze Žakavé na Plzeňsku je od pondělí v Austrálii, kam ji odvezl její otec, Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie. Informovala...

Výběr článků

Načítám