Hlavní obsah

Starosta milionářské obce dostal trest za machinace s pozemkem

Právo, pab
PLZEŇ

Jednat na vlastní pěst za zády zastupitelů se starostovi milionářské obce Letkov u Plzně Václavu Řehořovi(ODS) vymstilo. Samosoudkyně Okresního soudu Plzeň-jih Drahomíra Regnerová potrestala prvního muže obce, kde má adresu řada prominentů, sedmi měsíci vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Starosta Letkova Václav Řehoř (vpravo) v soudní síni.

Článek

Podle soudkyně Řehoř zneužil pravomoc veřejného činitele a porušil povinnost při správě cizího majetku tím, že podepsal se soukromým podnikatelem Vladimírem Prokešem smlouvu na prodej obecního pozemku za cenu nižší, než schválilo zastupitelstvo. Na podivné praktiky starosty upozornil deník Právo, protikorupční policie ho pak začala trestně stíhat.

Zastupitelé na svém jednání začátkem roku 2006 schválili prodej pozemku podnikateli Prokešovi za 2,2 miliónu korun. Ještě ten večer po skončení jednání zastupitelstva starosta ve své kanceláři sepsal s Prokešem kupní smlouvu jen na částku dva milióny korun a druhý den ji odnesl na katastr.

„Cenu snížil svévolně ačkoliv jeho posláním je hájit zájmy celé obce. Nic mu nebránilo v tom, aby zastupitelstvo svolal a snížení kupní ceny s ním projednal,“ řekla soudkyně.

Podle soudkyně Regnerové šlo ze strany starosty o promyšlený plán trestné činnosti a nikoliv o nějaký zkratkovitý či zmatený akt.

Rozsudek není pravomocný. Řehoř se na místě odvolal. Za několik týdnů ho čeká v Liberci další soudní řízení. Tamní státní zástupce ho obžaloval z trestného činu lichva, za což mu hrozí až pětileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám