Hlavní obsah

Policisté zatkli muže ze skupiny asfaltových podvodníků

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Třiatřicetiletého Brita od pátečního poledne vyšetřují liberečtí policisté, kteří mají podezření, že patří ke skupině zahraničních podvodníku, kteří nabízejí českým firmám za lukrativní peníze asfaltování parkovišť a dalších ploch.

Článek

Právu to řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková s tím, že na podezřelého muže a jeho komplice upozornila kriminalisty jedna z libereckých firem v pátek ráno.

„Učinila tak na základě reportáže, kterou shlédla ve čtvrtek večer a v níž se o podezřelých cizincích nabízejících asfaltové práce hovořilo. Firma nám proto dala veškeré kontakty,“ vysvětlila Suchánková. V jednom z hotelů v libereckém Vesci pak už kriminalisté našli jenom jednoho muže ze Spojeného království Velké Británie a Irska, který se také chystal odejít.

„Nyní je za přítomnosti tlumočníka na obvodním oddělení, kde se k celé záležitosti vyjadřuje. My jsme už kontaktovali zlínské a brněnské kolegy a také Interpol. Zatím ale nebyla stanovena žádná právní kvalifikace,“ podotkla Suchánková.

Na gang falešných asfaltérů, který se pohybuje po Evropě i Česku upozornila ve čtvrtek večer TV Nova.

Nabízeli opravy silnic

Anglicky mluvící pracovní četa podle ní nabízela opravu silnic anebo parkovišť za velmi výhodných podmínek. Od poškozených firem pak podvodníci podle vždy stejného scénáře vyinkasují vysoké zálohy, zahájí drobné práce a následně zmizí.

Škody, které firmám vznikly, jdou do miliónů. Podle stejného scénáře oslovili anglicky mluvící cizinci v pátek také jednu z libereckých firem. Její zaměstnanci ale na lep nesedli, vzali si od mužů veškeré kontakty a ty následně předali kriminalistům. „Nabízeli jim vyasfaltování parkoviště za podezřele nízkou cenu, byla vlastně poloviční oproti běžným cenám. Víme, že jich bylo několik, ale ostatní stačili ještě před příjezdem policie odjet,“ zmínila policejní mluvčí.

Podvodníci podle všeho poškodili několik firem. Jen na jižní Moravě jich policisté řeší už sedm a je pravděpodobné, že se další poškození ještě přihlásí. Při svém jednání zneužívali podle TV Nova jméno irské firmy. Vedení firmy už o případu vědělo a předalo ho irské policie. Podle všeho podvodníci nepoškodili jen české firmy, ale i slovenské, polské, italské, řecké nebo francouzské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám