Hlavní obsah

Řidiči jako by se v dubnu utrhli z řetězu, policie se na ně chystá

Novinky, pno

Během prvních deseti dubnových dnů zemřelo na českých silnicích při dopravních nehodách 28 lidí. To je sice o sedm méně než loni ve stejném období, ale o osm vyšší než v roce 2006. Stále více nehod způsobí řidiči špatným předjížděním a nedáním přednosti. Policie se proto rozhodla v následujících dnech uspořádat řadu bezpečnostních akcí v regionech.

Článek

"Zarážející je zejména vysoký počet usmrcených v posledních dnech. Při nehodách 3. dubna zahynulo pět lidí a dosud nejtragičtějšími letošními dubnovými dny bylo úterý 8. a čtvrtek 10., kdy zahynulo shodně šest lidí,“ řekl Josef Tesařík z policejního prezidia.

Ze statistiky nehod za první čtvrtletí letošního roku vyplývá, že stále přibývá mrtvých po nehodách způsobených řidiči aut kvůli nesprávnému předjíždění. "Jedná se o devět lidí více než loni, což je 75 procent více,“ doplnil Tesařík. Stejně tak upozornil na další velký neduh, kterým je nedání přednosti v jízdě. "Právě tyto příčiny se podílely na tragických dubnových nehodách," dodal.

Z mezinárodních porovnání vyplývá, že závažnost nehod je v Česku jedna z nejvyšších v Evropě a zhruba dvakrát vyšší, než např. v Nizozemí, Švédsku či Švýcarsku. Je také výrazně vyšší, než v Rakousku a Německu. Znamená to, že na našich silnicích umírá daleko více lidí, než v uvedených zemích.

V návaznosti na nepříznivý vývoj připravila policie na následující dny řadu rozsáhlých dopravně bezpečnostních akcí v jednotlivých regionech majících za cíl zklidnění dopravy.

"Rozhodující vliv budou mít především sami řidiči motorových vozidel a jen na nich záleží, zda počty velmi vysokých následků na životech a zdraví budou nižší. Rozhodně stojí za to jet opatrně, rozumně a dojet později, než bezohledně pospíchat a ukončit svoji cestu předčasně, v tom lepším případě, v nemocnici,“ uzavřel Tesařík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám