Hlavní obsah

Bývalého šéfa fotbalové sparty Macha soud osvobodil

PRAHA

Někdejší prezident fotbalového klubu AC Sparta Praha Petr Mach, který byl stíhán za údajný mnohamiliónový úvěrový podvod z počátku 90. let, se dočkal definitivního osvobozujícího verdiktu. Pražský vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání státního zástupce a potvrdil tak loňský zprošťující rozsudek prvoinstančního senátu.

Foto: Archiv, Právo

Bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach.

Článek

Odvolací soud se případem zabýval již počtvrté, všechny tři předchozí osvobozující verdikty vždy zrušil v neveřejném zasedání. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Mach dostal v roce 1991 od Československé obchodní banky (ČSOB) pro firmu Mach s.r.o. tři úvěry v celkové výši přes 160 miliónů korun. Za peníze chtěl koupit a provozovat autobusy a vydražit právo na uzavření nájemní smlouvy k objektu na Národní třídě v Praze. Úvěry měl splácet z výnosů této činnosti.

Podle obžaloby ale úvěry nesplatil a svou společnost i se závazky převedl na jinou osobu. Nový majitel však záhy zemřel, účetnictví firmy se ztratilo a zůstaly jen stamiliónové dluhy.

Obžaloba vinila Macha i z toho, že použil část peněz v rozporu s účelem úvěru, například pro potřeby svých dalších společností. Zhruba 35 miliónů korun si prý nechal a nakonec firmu bez souhlasu banky prodal společnosti Setrax Viléma Kubáčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám