Hlavní obsah

Další část kauzy biolíh skončila prohrou policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další část rozsáhlé korupční kauzy známé jako biolíh končí prohrou policie. Státní zástupce totiž zrušil stíhání olomouckého lobbisty Františka Vybírala a pražského realitního magnáta Miloše Červenky, které detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili z podplácení.

Článek

Červenka chtěl podle policistů před dvěma lety prostřednictvím Vybírala uplatit půl miliónem korun někoho z policie, aby zjistil, co na něj vyšetřovatelé mají. Peníze se lobbista nakonec skutečně pokusil předat, ale i přesto nyní skončila celá kauza pro detektivy fiaskem, když žalobce jejich návrh na postavení obou obviněných před soud smetl ze stolu.

"Státní zástupce k tomu po prostudování spisu neshledal důvod a rozhodl o zastavení trestního stíhání,“ uvedla k tomu bez dalších podrobností mluvčí úřadu Irena Válová.

Podle informací Práva byl přitom hlavní problém ve způsobu, jakým lidé z ÚOOZ případ vyšetřovali. "Byly tam takové procesní nedostatky, že by to zkrátka u soudu neobstálo,“ řekl k tomu dobře informovaný zdroj.

Samostatné vyšetřování

Případ byl původně součástí velké korupční kauzy biolíh, o kterou se mimo jiné opírala i tzv. Kubiceho zpráva o prorůstání mafií do struktur státu, ale nakonec začaly úřady údajné uplácení policisty vyšetřovat samostatně.

Červenka měl podle obvinění v březnu 2006 předat Vybíralovi půl miliónu a za to prý od něj obdržel policejní dokumenty o svém domnělém vyšetřování. Šlo o tři stránky z policejního spisu, který byl ale podle zjištění Práva falešný.

Do konce detektivové z ÚOOZ nedotáhli ani samotnou kauzu biolíh, ve které šlo o podezření z uplácení kvůli přimíchávání biolihu do paliv a v níž přitom vedly nitky až k představitelům státní správy. Také v tomto případě loni státní zastupitelství zastavilo stíhání všech osmi lidí, mezi kterými byl i Vybíral.

Právo v této souvislosti ale v lednu informovalo o tom, že kauzu začala po ÚOOZ znovu vyšetřovat středočeská kriminálka, tentokrát ovšem s podezřením na podvod. Původní okruh obviněných se přitom podle informací Práva zatím zúžil pouze na samotného Vybírala. Podle aktuálního vyjádření středočeského policejního mluvčího Pavla Truxy toto vyšetřování stále běží.

Reklama

Související články

Policie se znovu pustila do kauzy biolíh

Korupční kauza biolíh. Loni na jaře sice zacloumala českou politickou scénou a stala se i důvodem pro sepsání Kubiceho zprávy, ale první pokus policie o její...

Výběr článků

Načítám