Hlavní obsah

Týraná holčička půjde možná do dětského centra

Právo, Petr Blahuš
PRAHA

Malá dvouletá holčička z Modřan, která byla v neděli večer přijata se zlomeninou lokte a dalšími četnými zraněními na dětskou chirurgii Thomayerovy nemocnice, půjde možná do dětského centra.

Článek

Sociální odbor Prahy 12 totiž už poslal na Obvodní soud pro Prahu 4 návrh na předběžné opatření, kterým má soud rozhodnout, zda batole umístí do některého z dětských center nebo ho vydá zpět matce. Tu ale policie podezírá, že své dítě několik měsíců brutálně týrala. Informace Práva potvrdila i tisková mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

„Tento návrh byl podán. Čekáme na vyjádření soudu, který má o návrhu na umístění do ústavu sociální péče rozhodnout bez meškání,“ řekla v úterý Štanclová. Lékaři nemocnice nemohou podle ní jinak rodičům bránit vzít si své dítě zpět.

Tři dny v nemocnici

„Pokud nebude nutné dítě nějak operovat a vyšetření na sále, kterému se holčička podrobila, nic takového neukázalo, zůstane u nás ještě asi tři dny,“ uvedla mluvčí. Do té doby musí soud rozhodnout, co bude s batoletem dál. „Je pravděpodobné, že pokud by soud rozhodl o vzetí dítěte do ústavu, zůstalo by asi v našem dětském centru,“ dodala Štanclová.

Matka, pravděpodobně pod vlivem zpráv médií, podle Štanclové v úterý dopoledne navštívila spolu se svým otcem a tchánem zmučenou dceru. Podle informací Práva bydlela matka se svou dcerkou v podnájmu na sídlišti Kamýk v Praze 12, ale trvalé bydliště mají obě zapsané v Praze 8.

Trvalé následky nelze vyloučit

Podle mluvčí se od pondělí zdravotní stav malé pacientky nezměnil. „Její stav je stabilní, není v žádném nebezpečí. Neleží ani na dětské jednotce intenzivní péče. Čeká ji ale rehabilitace,“ popsala zdravotní stav týraného dítěte Štanclová s tím, že s ohledem na rozsah jejích zranění není možné u ní vyloučit ani trvalé následky.

Holčička byla podle výsledků lékařského vyšetření v nedávné minulosti terčem krutého zacházení a opakovaného mučení. „Našli jsme na ní stopy po několika starších, jen částečně zhojených zlomeninách. Měla zlomenou stehenní kost a nadvakrát zlomenou paži,“ dodala Štanclová. Nemocnice je podle jejích slov nadále v úzkém kontaktu s policií a sociálními pracovnicemi radnice Prahy 4

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám