Hlavní obsah

Kontakty s údajným špiónem prověrku Kosinové neovlivnily

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) podle zjištění Práva ponechal bývalé mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blance Kosinové prověrku na stupeň tajné. O jejím odebrání uvažoval poté, co vyšlo najevo, že se dlouhodobě stýkala s ruským novinářem, kterého ovšem české tajné služby považují za špičkového ruského agenta.

Článek

Právě tyto kontroverzní tři roky staré kontakty jedné z nejznámějších tváří policie s údajným špiónem „z druhého břehu“ přitom měly být podle Kosinové důvodem, proč ji loni na podzim vydírali důstojníci naší kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS).

Někdejší mluvčí šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho si totiž stěžovala, že po ní příslušníci této tajné služby chtěli, aby jim donášela na policejního exprezidenta Vladislava Husáka a na další lidi z branže, jinak že o prověrku přijde. Inspekce BIS její tvrzení prověřovala, nicméně nakonec dospěla k závěru, že postup jejích lidí byl v pořádku a že Kosinovou nevydírali.

NBÚ nicméně tento týden rozhodl, že osvědčení Kosinové ponechá.

„Poslali mi dopis, že k odebrání prověrky není důvod,“ potvrdila Právu Kosinová. Ta se již loni hájila, že o skutečné náplni práce ruského novináře nevěděla. „Jsem samozřejmě ráda, že se po desetileté službě pro stát ukázalo, že nepředstavuji bezpečnostní riziko,“ řekla k tomu včera Právu Kosinová, která od policie počátkem letošního roku stejně jako Kubice odešla a nyní pracuje na ministerstvu dopravy.

Příběh Kosinové a údajného ruského špióna přitom hraje velmi podstatnou roli také v prověřování bezpečnostní způsobilosti bývalého šéfa policie Husáka. Ten se totiž podle zdroje Práva koncem roku 2005 coby tehdejší Kosinové šéf na policejním prezidiu informaci o možném napojení ruského novináře na tajnou službu z titulu své funkce dozvěděl.

Místo toho, aby Kosinovou varoval, tajnou informaci vyzradil jednomu z českých novinářů. Coby čerstvý policejní prezident měl tehdy přitom zažádáno u NBÚ o nejpřísnější bezpečnostní prověrku, kterou nakonec loni na podzim získal, i když jeho postup s Kosinovou vyvolal mezi lidmi z tajné služby, kteří ho pro potřeby NBÚ prověřovali, vážné pochybnosti o jeho spolehlivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám