Hlavní obsah

Policisté těsně před dražbou zabavili cenné obrazy patřící Krejčířovi

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, alt

Policie v pátek večer zabavila jedné z pražských galerií devět vzácných obrazů, které patří Radovanu Krejčířovi. Obrazy měly být v neděli prodány v aukci. Jejich hodnota je podle policistů v řádu desítek miliónů korun.

Článek

Vyvolávací cena obrazů měla být asi 15 miliónů korun. Prodejní cena by se tak vyšplhala mnohem výš. Mezi zabavenými díly byl například obraz Jana Zrzavého San Marco v noci. Tento obraz byl ze série nejdražší. Měl vyvolávací cenu pět miliónů korun. Další díla byla od jiných českých autorů z přelomu století, například Václava Špály.

Policie obrazy zabavila v galerii Pictura v Praze. Aukce se koná v neděli na Žofíně. Přihlášeno je přes 200 obrazů. Ty, co ale patří Krejčířovi, byly nejcennější.

"Protože je stále v platnosti rozhodnutí o zajištění majetku obžalovaného, museli policisté postupovat velmi rychle, aby nedošlo k prodeji zmíněných uměleckých děl, jejichž hodnota se pohybuje v řádech několika desítek miliónů korun," sdělil Novinkám mluvčí Útvaru pro odhalování korupce Roman Skřepek.

Podle něj policisté obrazy odváželi až do noci. "Bylo potřeba postupovat opatrně, aby se obrazy nepoškodily," řekl Skřepek.

Majitel galerie se cítí poškozen

Majitel galerie Michal Šeba se cítí poškozen a zvažuje právní kroky. Soudí, že obrazy nepatřily Krejčířovi, ale jeho matce Naděždě. "Svěřila mi je do prodeje jako majitelka, proč bych o tom měl pochybovat," řekl ČTK.

Konání aukce podle něj není ohroženo, aukce je však ohrožena ekonomicky. "Je to asi jako když by se měl konat koncert deseti vynikajících zpěváků a přišlo jich jen pět," uvedl majitel galerie. Soudí, že policie věc vyšetří a zjistí, že domněnka nebyla oprávněná a obrazy budou vráceny.

Podle Skřepka policie soudí, že obrazy patří Krejčířovi podle toho, že obrazy byly dříve v Krejčířově vile, kde se jej policie v červnu 2005 zatknout, Krejčíř ale během domovní prohlídky uprchl.

Známky téměř za 14 miliónů

Krejčířova matka Naděžda minulý týden vydražila sbírku známek Krejčířova otce Lamberta. Vítěz dražby za ni nakonec zaplatil 13,65 miliónu korun. Ihned tak vznikly spekulace, že rodiny prodává majetek, aby Krejčíř získal nějaký příjem.

"Není na tom totiž ani zdaleka tak dobře, jak se snaží působit navenek," řekl minulý týden Právu nejmenovaný zdroj.

Krejčíř nyní žije v Jihoafrické republice, kam přicestoval ze Seychel. ČR neúspěšně žádala o jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

JAR Krejčíře do Česka nevydá

Několikaměsíční sága o vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do ČR končí vítězstvím kontroverzního podnikatele. Soud v Kempton Parku v pátek...

Výběr článků

Načítám