Hlavní obsah

Vyděrače hrozícího virem HIV dopadli policisté

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Vyděrače, který chtěl z podnikatelů vymámit peníze pod hrozbou nakažení virem HIV, dopadli ve čtvrtek večer plzeňští policisté. Čtyřiatřicetiletý muž z Pelhřimovska zaslal před několika dny šesti majitelům různých firem z celé České republiky stejný dopis a přiložil do něj diabolku s nalepeným hrotem injekční jehly.

Foto: Policie ČR, Právo

Text, který rozesílal plzeňský vyděrač podnikatelům

Článek

„Adresátům sdělil, že pokud mu nezaplatí částku 150 tisíc korun, najde si je a dotyčného nebo někoho z jeho rodiny zraní střelou, jejíž hrot bude infikován zmíněným virem,“ sdělil mluvčí plzeňských policistů Jaroslav Ibehej.

Podnikatelé měli na podmínky vyděrače přistoupit tím způsobem, že v jedněch celostátních inzertních novinách zveřejní nabídku na prodej auta. „Přesný text inzerátu, po každý samozřejmě jiný, zadal pachatel ve svých dopisech,“ uvedl Ibehej.

Všichni věc oznámili policii, jeden z postižených - šestašedesátiletý majitel firmy z Plzně, který dostal dopis minulý týden - pak po domluvě s kriminalisty „na oko“ přistoupil na uvedené podmínky a zadal požadovaný inzerát.

Vyděrač reagoval vzápětí a ve středu podnikateli poslal esemesku - požadovaných sto padesát tisíc měl vydíraný muž vložit do plastové lahve a s ní nastoupit do předem určeného vlaku z Plzně do Prahy. „Láhev měl poté vyhodit u Cerhovic na Berounsku,“ podotkl Ibehej.

Ke všemu se přiznal

V inkriminovanou dobu už ale byla trať pod kontrolou detektivů. „Když si vyděrač po osmé hodině večer šel ke kolejím vyzvednout vyhozenou láhev, policisté jej zadrželi,“ informoval Ibehej a dodal: „K dopisu se přiznal, adresáty si podle svých slov náhodně vybral na internetu. K činu ho prý dovedly velké dluhy.“

Kriminalisté u muže navíc nalezli notýsek, do něhož si přesně zapisoval co a jak udělá, včetně adres podnikatelů, kterým dopis odeslal. „Všichni svorně uvedli, že je dopis opravdu značně vystrašil. Měli strach jak o sebe, tak o členy svých rodin,“ podotkl Ibehej.

V pátek byl muž obviněn z trestného činu vydírání, za který mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let, a komisař služby kriminální policie podal státnímu zástupci podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám