Hlavní obsah

Rozsáhlý požár zřejmě způsobila kočka

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Obrovský požár zemědělské usedlosti se škodou odhadnutou zatím na tři milióny korun likvidovali ve čtvrtek hasiči v Hlinné na Rychnovsku v Královehradeckém kraji. Nikdo nebyl zraněn, s ohněm bojovalo celý den deset hasičských jednotek. Podle jedné z vyšetřovacích verzí přitom za neštěstím může stát i chování kočky.

Článek

"Z dosavadního šetření vyplývá, že obrovský požár mohla způsobit i kočka, která převrátila obuv do bezprostřední blízkosti kamen,“ řekla mluvčí královehradeckých hasičů Martina Žahourková.

Hasiči se o požáru nově zrekonstruovaného objektu a přilehlé stodoly dozvěděli kolem jedenácté hodiny. Na místo postupně dispečink vyslal deset profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek z okolí.

:. Na místě zasahovalo velké množství hasičů. Foto: HZS Královehradeckého kraje.

"Při příjezdu první jednotky byla již celá střecha domu a stodoly v plamenech. Oheň se rychle rozšířil také do obytného podkroví a na půdu po celé délce objektu. Hasiči ihned začali s hašením, ale přístup do půdního prostoru byl znemožněn kvůli zničenému schodišti. Hasiči proto museli zasahovat pouze zvenčí a z nastavovacích žebříků,“ popsala dramatickou situaci Žahourková.

Velitel zásahu skončil v nemocnici, několik zvířat uhořelo

Při požáru se sesula část střešní krytiny, která zasáhla velitele zásahu. Ten byl nakonec převezen do nemocnice, jeho zranění ale nejsou vážná.

"Při požáru bohužel uhynulo několik domácích zvířat - křeček, andulka, exotický plaz, želva a kočka, kteří byli v té době uvnitř rodinného domu,“ řekla mluvčí hasičů.

:. Hasiči bojují s mohutným ohněm. Foto: HZS Královehradeckého kraje.

Z hořící stodoly vynesli hasiči mimo jiné pět potápěčských tlakových lahví. Celý objekt byl navíc silně zakouřen, proto museli po celou dobu zasahovat v dýchacích přístrojích. Vodu do cisteren dopravovali hasiči hadicemi ze sto metrů vzdáleného potoka. Pod kontrolu dostali hasiči plameny kolem půl druhé odpoledne.

:. S ohněm hasiči bojovali několik hodin. Foto: HZS Královehradeckého kraje

Reklama

Výběr článků

Načítám