Hlavní obsah

Za pád lešení v Brně soud trest neuložil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Městský soud v Brně zprostil v pátek viny projektanta Lubomíra Petra, který měl podle obžaloby nést zodpovědnost za pád lešení na brněnské Benešově ulici, které v červnu 2006 zranilo dva lidi a poškodilo dvacítku zaparkovaných aut. Celková škoda se vyšplhala na více jak šest miliónů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lubomír Petr u soudu popíral svou vinu.

Článek

Podle policie byl za zřícení odpovědný právě Petr, který podle vyšetřovatelů chybně a ledabyle vypracoval technickou dokumentaci ke stavebním úpravám při rekonstrukci domu a navíc nezajistil kvalifikované pracovníky, kteří by na opravě domu dělali. Petr od začátku svou vinu popíral, podle svých slov vypracoval pouze nástin postupu prací, podle kterého se ale nepostupovalo.

Soud mu dal za pravdu. „Od začátku bylo v případu mnoho pochybností, soud dokonce před začátkem procesu vrátil případ státnímu zástupci k došetření,“ řekla při odůvodnění verdiktu soudkyně, která upozornila na to, že případem by se měla dále zabývat policie. To potvrdil po skončení jednání státní zástupce.

Spadlé lešení v Brně.

„Počkáme na písemné vyhotovení verdiktu a pak podnikneme případné další kroky vedoucí ke zjištění osob odpovědných za neštěstí," uvedl žalobce. Podle všeho by mohli být stíháni pracovníci firmy Metrostav, která práce prováděla. Jeden z pracovníků firmy totiž i před soudem odmítl na některé otázky odpovědět s poukazem nato, že by si mohl přivodit trestní stíhání.

U neštěstí zasahovalo přes sto záchranářů, hasičů a policistů, povolán byl i kynolog se psem cvičeným na vyhledávání lidí. Na celý víkend musela být odkloněna z frekventované ulice doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám