Hlavní obsah

Měření rychlosti soukromým radarem není podle soudu důkaz

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měření rychlosti radarem, provedené soukromou společností, nemůže být použito jako platný důkazní prostředek při přestupkovém řízení. K takovému závěru s precedenčním významem pro další podobné případy dospěl senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Právo o tom ve čtvrtek informovala mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Článek

Letos v únoru jel řidič v Novém Bydžově rychlostí 63 kilometrů v hodině v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 50 km a dostal pokutu.

Strážníci ovšem vycházeli z měření provedeného soukromou společností, což se postiženému řidiči nelíbilo. Za pravdu mu dal nyní Nejvyšší správní soud, podle kterého ze zákona o silničním provozu jasně vyplývá, že k měření má oprávnění pouze republiková a obecní policie.

Poslanci ale již posuzují návrh obsažený v novém policejním zákoně, který by měření rychlosti soukromým firmám umožnil. V případě schválení by změna mohla začít platit od ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám