Hlavní obsah

Český policista, který přežil v Libérii útok mačetou, se bojí nemocí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Když se loni na jaře vydal brněnský policista Martin Foltýn do Libérie netušil, že závěr jeho mise v policejních silách OSN bude bojem o holý život. V sebeobraně byl nucen zabít dva muže. Nyní se vrátil do Česka, ale vyhráno nemá. Obává se, zda ho jeden z mužů při souboji nenakazil nějakou nebezpečnou nemocí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Foltýn ukazuje na nákresu, jak k celé události došlo.

Článek

Foltýn doufá, že šrámy, které mu způsobil jeden z útočníků, byly způsobeny ostrými předměty nasazenými na prstech. Pokud by ho to totiž poškrábal jen nehty, mohlo dojít k přenosu nebezpečných chorob včetně viru HIV. „Za půl roku budu znát definitivní výsledky testů,“ dodal policista.

Vyšetřování incidentu v Libérii stále pokračuje. Podle dostupných informací to v oblasti nebyl jediný podobný případ, po napadení Foltýna přijalo vedení mise OSN přísnější bezpečnostní nařízení.

Dvaatřicetiletý policejní inspektor se podílel na výcviku liberijských policistů na tamní policejní akademii. V sobotu 22. března se Foltýn vydal z hlavního města Monrovie na nedalekou vojenskou základnu poblíž mezinárodního letiště. Potřeboval si vyřídit dokumenty pro návrat do vlasti. Právě z této cesty se ale málem nevrátil. Po napadení musel v sebeobraně přistoupit i ke smrtícím úderům.

Fingovaná nehoda

„Před jedenáctou hodinou večer jsem se vracel zpátky, když jsem asi po čtvrt hodině jízdy uviděl uprostřed silnice stát muže, který gestikuloval o pomoc. Druhý muž ležel bez hnutí na zemi, vypadalo to jako následek střetu auta s chodcem. Nikdo mi neblokoval cestu, měl jsem volný průjezd, ale přesto jsem zastavil a šel jsem pomoci,“ líčil tichým hlasem Foltýn, který slouží u policie už od roku 1996.

Policista se okamžitě vydal k ležícímu muži, aby se přesvědčil, jestli není zraněný, popřípadě jakou potřebuje pomoc. „Klekl jsem si k němu a současně jsem se ptal toho druhého, co se stalo. Když mi neodpovídal, rozhlédl jsem se a uviděl jsem ho ve svém autě. Zakřičel jsem na něj a tím celý incident začal. Ležící muž mě začal škrtit a to takovým způsobem, který bych nazval jako více než účinným. Přitáhl mě k sobě, zablokoval mi ruce a cítil jsem, jak ztrácím dech. Docházel mi vzduch a ve chvíli, kdy se náš kontakt změnil na boj o život, použil jsem teleskopický obušek,“ líčil Foltýn osudové chvíle. Po sérii tvrdých úderů sevření ležícího muže povolilo a policista se mohl postavit. Uviděl druhého muže, jak se k němu přibližuje.

„Otevřel jsem obušek a snažil jsem se ho varovat, ať se nepřibližuje. Sám jsem couval. On na mě ale zaútočil mačetou, kterou jsem zahlédl až v poslední chvíli. Mířil mi na hlavu, jeho útok jsem částečně odrazil, přesto mě do hlavy zasáhl,“ popsal napadený policista atak, který zanechal na jeho hlavě dlouhou jizvu.

V sebeobraně použil smrtící údery

I druhého útočníka se mu podařilo zneškodnit, když ale uviděl, jak z džungle vybíhá další muž, raději rychle nasedl do auta a ujel. Oba útočníky zřejmě zabil. Techniky úderů, které podle svých slov použil, se nacházejí v krajní sféře sebeobrany. Při správném použití jsou vůči lidskému tělu natolik devastační, že i při okamžitém lékařském zásahu je možnost přežití velice nízká.

„V tu chvíli jsem si toho byl plně vědom. Už jsem lidský život zachránil, vím, jaký je to úžasný pocit. Teď je to ale přesně naopak. V té situaci jsem ale nemohl jednat jinak. Přemýšlel jsem jen nad tím, že chci přežít,“ řekl Foltýn.

Reklama

Výběr článků

Načítám