Hlavní obsah

Návrh blesků na policejních autech vyšel na čtvrt miliónu

Právo, Josef Koukal, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafický návrh nových policejních automobilů stál necelého čtvrt miliónu korun. Policejní prezidium za něj zaplatilo soukromé firmě, která připravovala výběrové řízení na nákup aut. Osoba autora není známa, existuje ale podezření, že jde o „opsaný“ návrh Vojenského historického ústavu (VHÚ) zveřejněný v únoru na internetu.

Článek

„Za všechny činnosti spojené s vytvořením návrhů včetně servisu při jeho legislativním ukotvení zaplatilo Policejní prezidium ČR 238 tisíc korun,“ uvedl ve středu mluvčí prezidia David Kubalák.

Zhotovení návrhu bylo součástí čtyřmiliónové zakázky na přípravu výběrového řízení na nákup nových aut pro policii. Policie vybrala jediného přihlášeného uchazeče o roli projektového manažera, jímž byla společná nabídka firem Deloitte Advisory, s. r. o., a Havel a Holásek, s. r. o. Právě od Deloitte pochází návrh na výtvarné řešení aut. Na písemné a telefonické dotazy Práva, kdo je jeho autorem, včera tiskové oddělení Deloitte Česká republika nereagovalo.

Návrh je podle většiny pozorovatelů téměř totožný s řešením výtvarníka VHÚ Pavla Holého, které předložil veřejnosti Vojenský historický ústav letos v únoru. Žluté blesky po stranách vozů jsou ale zrcadlově převrácené, čímž evokují známý symbol nacistické SS. V anketě serveru Novinky.cz, který svým návštěvníkům předložil vítězný návrh i předlohu VHÚ, označilo do včerejšího odpoledne výsledné řešení za zjevný plagiát 93 procent z téměř 17 tisíc hlasujících čtenářů.

„Autora té grafiky neznám. To zadání bylo firmě Deloitte a ta firma pro nás zabezpečuje komplexně dodávku těch aut,“ řekl Právu náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Tomáš Kužel.

K názorům občanů a některých expertů, že nová podoba vozů připomíná nacistický nápis SS, se Kužel nechtěl vůbec vyjadřovat. „To je pod moji úroveň a moje rozlišovací schopnosti,“ uvedl. Hlavu si nedělá ani kvůli podezření z plagiátorství. „Jestli třeba vy nakreslíte autíčko na nějaký server a my bychom pak použili váš návrh, tak jste to tam prostě poslal, no tak máte štěstí, že vyšel váš návrh. Víc k tomu nemám,“ doplnil Kužel, který prý o změně designu policejních aut neuvažuje.

Pracovníci VHÚ se ve středu k ceně a podobě vítězného návrhu už nechtěli vyjadřovat.

Podobu služebních policejních aut upravuje vyhláška ministra vnitra Ivana Langera, která byla ve středu zveřejněna ve sbírce zákonů, v platnost vstupuje 15. dubna. Od tohoto dne mohou kromě stávajících bílo-zelených policejních aut vyjet na silnice i stříbro-žluto-modré modely s kontroverzním vzorem na bocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám