Hlavní obsah

Když měl depresi, vymýšlel si bomby a požáry

Právo, pko
BRNO

Dva roky za mřížemi stráví pětatřicetiletý Ivo Dvořák za šíření poplašné zprávy. Krajský soud v Brně totiž ve středu zamítl jeho odvolání. Muž, který se podle svých slov léčí od roku 2003 na psychiatrii, volal na policii a hasiče a posílal je k smyšleným událostem.

Článek

„Když jsem měl depresi, tak jsem šel zavolat tísňovou linku. Svou roli v tom asi hrál i alkohol,“ připustil Dvořák, který si před soudem sám navrhl ochranné léčení místo vězení. Soud ale na jeho návrh nepřistoupil. Dvořák loni v dubnu zavolal z budky na Masarykově náměstí v Letovicích na linku 158 s tím, že v nedalekém baru je bomba.

„Policisté museli evakuovat pět hostů baru a patnáct nájemníků domu, žádnou bombu ale nenašli. Na začátku června zase ze stejného automatu volal na linku 112, že nedaleko Letovic hoří budova. Policisté i hasiči ale zjistili, že objekt je v pořádku,“ vypočetl soudce Dvořákovy hříchy.

Kromě falešných poplachů také muž rád závodil s policisty. „V říjnu loňského roku v Blansku ujížděl policistům, u kruhového objezdu nezvládl řízení a havaroval. Po odběru krve bylo zjištěno, že muž měl 2,32 promile,“ doplnil soudce výčet. V době volání na tísňové linky byl Dvořák podle znalce příčetný a byl schopen se ovládat.

„Nevěděl jsem, co dělám. Vždyť jsem šel sám na psychiatrii, aby se nestalo něco dalšího,“ marně tvrdil Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám