Hlavní obsah

Za zneužívání šestileté dívky soud potvrdil sedm let

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý s definitivní platností rozhodl, že Jaroslav Baldrych půjde za pohlavní zneužívání tehdy šestileté dívky na sedm let do vězení. V odvolacím řízení soudci potvrdili, že si muž odpyká trest ve věznici s dozorem. Verdikt sice zrušil lednové rozhodnutí krajského soudu o kvalifikaci případu jako znásilnění, výši trestu ale nechal stejnou.

Článek

Úterní rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Baldrych podle obžaloby v letech 2006 až 2007 v Náchodě školačku osahával, fotil ji a nutil k různým sexuálním praktikám. Také jí prý pouštěl pornografické snímky.

K pohlavnímu styku mezi nimi sice nedošlo, podle královéhradeckého soudu se ale praktiky, které obžalovaný provozoval, pohlavnímu styku rovnaly. Proto byl prvoinstančním senátem odsouzen za znásilnění, a nikoli za pohlavní zneužívání.

Baldrychovo jednání bylo podle výroku krajského soudu zapříčiněno duševní poruchou, napětím a perzekucí v zaměstnání. Bývalý pracovník pražského celního ředitelství své jednání před soudem přiznal a řekl, že toho lituje. Soudu také řekl, že byl pod velkým tlakem v zaměstnání, hovořil o údajné šikaně.

U školačky, která se přátelila s Baldrychovým synem, se podle znalců projevila posttraumatická stresová porucha. Baldrych podle znalců dívce nahrazoval otce, a proto jej navštěvovala opakovaně, přestože se jí při návštěvách děly nepříjemné věci.

Žalobkyně se proti prvoinstančnímu verdiktu odvolala proto, že se jí trest zdál nepřiměřeně mírný. Navrhovala uložení trestu v horní polovině trestní sazby, která činí pět až 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám