Hlavní obsah

Šestiletou Terezu odvezl otec do Austrálie

Právo, Novinky, paš, lh, pab, rav
PLZEŇ
Aktualizováno

Šestiletá Charlie Tereza Vichnarová ze Žakavé na Plzeňsku je od pondělí v Austrálii, kam ji odvezl její otec, Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie. Informovala o tom mluvčí policie Plzeň - jih Pavla Soukupová.

Článek

"Oba do země přiletěli 24. března a dosud ji neopustili,“ uvedla mluvčí. "Zprávu jsme obdrželi z Interpolu,“ dodala.

Potvrdily se tak obavy, že otec dceru odvezl. Jak se s ní na místo dopravil, není zřejmé, podle zjištěných informací ji totiž neměl zapsanou v cestovním dokladu.

Osmatřicetiletý Novozélanďan žijící v Austrálii si svoji dceru vyzvedl v sobotu 22. března u její matky v Žákově na jižním Plzeňsku. Matce řekl, že půjdou do cirkusu a bruslit. Vrátit ji měl týž den do 19 hodin.

Od té doby je matka dítěte neviděla, hluché zůstaly oba mužovy mobilní telefony a nedoručena zůstala SMS zpráva. Cizinec odjel s dcerou v červeném voze Ford Escort combi s poznávací značkou 2P4 7576. O autě policie informaci nemá.

„V současné době se zvažují další postupy s příslušnými orgány. Další informace k této věci v současné době sdělovat nebudeme,“ dodala mluvčí.

Cowie do Česka přijel loni koncem prosince. V Plzni si zaplatil do konce března penzion. Jeho pokoj ale našli policisté o víkendu prázdný, nebyly v něm žádné věci a v zámku byl nechán klíč.

Cowie do Česka přijel loni koncem prosince. V Plzni si zaplatil do konce března penzion. Jeho pokoj ale našli policisté o víkendu prázdný, nebyly v něm žádné věci a v zámku byl nechán klíč.

Cowie do Česka přijel loni koncem prosince. V Plzni si zaplatil do konce března penzion. Jeho pokoj ale našli policisté o víkendu prázdný, nebyly v něm žádné věci a v zámku byl nechán klíč.Ministerstva nemohou zasahovat

Ministerstva spravedlnosti ani zahraničí nemohou podle mluvčích obou úřadů do kauzy nijak zasahovat.

„Matka se nyní může obrátit na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně, který by měl zpracovat návrh na navrácení dítěte. Poté bude úřad komunikovat s příslušnými australskými nebo novozélandskými orgány, které by měly pomoci vyhledat současný pobyt dítěte a zařídit jeho navrácení do péče matky, o kterém již před časem rozhodl australský soud,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová s tím, že samo ministerstvo nemá kompetence na to, aby do případu aktivně vstupovalo.

„Tento stav vychází z Haagské úmluvy, podle které při řešení mezinárodních únosů dětí komunikuje s příslušnými orgány cizích státu právě brněnský úřad. Je ale dobře, že k Haagské úmluvě přistoupily i Austrálie a Nový Zéland, takže by nemělo vrácení dítěte jeho matce do ČR z pohledu zákona nic bránit,“ míní Kuncová.

„O tom případu prakticky nic nevíme, navíc v Austrálii je teď noc. Matka ale zatím nikoho o nějakou součinnost podle mých informací nepožádala,“ doplnila k tomu odpoledne mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Známé únosy českých dětí
Do Česka
JménoÚnosceDoba únosuVýsledek
Sarah Baraočeská matka Natalie Barao2005Sarah musela nejdříve v lednu 2007 odjet do Portugalska. Tamní soud ale posléze rozhodl, že se může vrátit do ČR, k matce.
Adrian Santanačeská matka Veronika Horváthová2005Český soud nejdříve v říjnu 2006 rozhodl, že se musí vrátit zpět do USA, kde rodina před tím žila. V únoru 2008 padl nový rozsudek. Adrian může zůstat u matky v ČR. Soudkyně rozsudek zdůvodnila zájmem dítěte. Adrian je na matku výrazně citově fixovaný. Otec Pablo Santana se osobně účastnil jednání.
Sofie a Lucas Krajníkovičeská matka Marcela Krajníková2001Soud v Litoměřicích v květnu 2006 rozhodl o jejich vydání otci do Argentiny. Lucase odvezli ze školy v přírodě, mladší Sofii ze školky. Matka se s nimi nemohla ani rozloučit.
Karolína Daoudovámatka Dagmar Daoudová1999Matka s dcerou utekla z Izraele, kde žila s manželem Marvanem Daoudou. Český okresní i krajský soud ale rozhodly, že ji unesla a Karolína musí zpět. Matka s ní následně utekla. Skrývala se až do té doby, než Ústavní soud rozhodnutí zrušil.
Do ciziny:
Andreas a Ellada Lardisoviotec kyperský Řek Savvas Andreas Lardis, v péči je měla podle rozhodnutí soudu matka Monika Bednářová2007Děti zůstávají ve Spojených arabských emirátech, kam vycestovali s otcem.
Alexandr a Michaela Hussainovibangladéšský otec Mohamed Zakir. Děti měla v péči matka Mirka Hussainová.2001Otec je odvezl nejdříve do Bangladéše. Teď s nimi žije v SRN. Tamní soud loni v červenci rozhodl o jejich vydání. Nestalo se nic. Matka viděla děti naposledy u soudu v roce 2006, před tím v roce 2001. Setkání trvalo minuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám