Hlavní obsah

U silnic mizejí poštovní schránky i patníky

Právo, Kateřina Beránková

Někdo vyrazí pro novou poštovní schránku nebo pro nový plot do obchodu, jiný na silnice. Ročně zmizí z českých komunikací stovky dopravních značek, patníků, kanálových poklopů a svodidel. Škody jdou do statisíců.

Článek

„Naprosto nejvíc se kradou plastové patníky. Vytrhávají je buď opilci, když jdou z hospody, nebo si z nich lidé také často vyrábějí poštovní schránky,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.  

Mizí značky i potrubí

Fakt, že z českých silnic díky zlodějům patníky mizejí, potvrzuje i Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR.

„Silniční sloupky se nám ztrácejí, ale nejen ty. Krade se také nerezové potrubí, které odvádí vodu, protihlukové stěny, víka z kanalizačních výpustí a dopravní značení,“ uvedla Vápeníková s tím, že škody, které zloději svým řáděním způsobují, dosahují až stovek tisíc korun ročně. O vysokých nákladech spojených s krádežemi dopravního značení vědí své také na Jičínsku. Zloději tady loni ukradli přibližně čtyřicet značek. Škody se vyšplhaly zhruba na 130 tisíc korun. Vedle kutilů o ně měli dříve zájem také nenechavci, kteří s materiálem mířili do sběrných surovin.

„Kradou se hlavně sloupky od dopravních značek. Dřív byly hliníkové, ty většinou končily ve sběrnách. Nyní máme sloupky ocelové a ty se hlavně kradou proto, že je lidi používají na výrobu plotů. Dělat se proti tomu v podstatě nic nedá, je to o lidech,“ konstatoval ředitel jičínské Správy a údržby silnic (SUS) Zdeněk Pavlíček. 

Vede zákaz stání a zastavení

Se zloději zápolí také Praha. Podle údajů technické správy komunikací (TSK) je na údržbu a obnovu dopravního značení vynakládáno v hlavním městě 25 mil. Kč ročně. Z toho přibližně jeden milión jde jen na krádeže a vandalismus.

„Značky pravidelně mizejí tam, kde jimi upravený provoz nevyhovuje z dopravního hlediska určité místní skupině řidičů i neřidičů, většinou se jedná o značky zákaz stání a zastavení, zákaz vjezdu nákladních automobilů, jednosměrky a jiné,“ sdělil mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Dodal, že i Praha má zkušenosti se zloději, kteří si sloupky od dopravních značek vylepšují zahrádky a stavějí si z nich oplocení.

Krádeže silničního značení však nemusejí znamenat jen finanční škody, ale i ztráty na životech. Chybějící značky, patníky, kanálové poklopy nebo svodidla můžou totiž způsobit vážnou dopravní nehodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám