Hlavní obsah

Zavraždil matku, odsedí si 13 let

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně poslal na 13 let do vězení dvaatřicetiletého Radka Houžvice z Jihlavy za vraždu vlastní matky. K hrůzné události došlo v polovině června loňského roku v bytě Houžvicovy matky v Jihlavě. Žena, které svého syna dlouhodobě finančně podporovala, se zřejmě se svým synem pohádala kvůli majetku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí k soudu Radka Houžvice.

Článek

Syn totiž sháněl peníze na tajný projekt, který soudu odmítl prozradit, a po matce zřejmě požadoval, aby prodala svou milovanou zahradu. Po hádce odjel Houžvic do nedaleké jihlavské herny, kde se věnoval své oblíbené hře na automatech.

Krátce po půlnoci 14. června se ale vydal zpátky do bytu své matky. Podle sousedů se v inkriminovanou dobu ozýval z bytu křik. Houžvic po krátké a prudké hádce svou matku napadl, silně ji udeřil do krku, povalil na zem, přimáčkl jí krk loktem k podlaze a počkal, až se přestane hýbat. Zoufalá žena ještě prosila z posledních sil svého syna o život, ten ale na pláč své matky nijak nereagoval.

Tlak na krk byl tak veliký, že ženě zlomil jazylku. Houžvice krátce po činu policisté dopadli a matkovrah se ke svému činu přiznal. Teprve s odstupem několika týdnů svou výpověď změnil a tvrdil, že jej policisté k doznání donutili. „Obžalovaný tvrdí, že mu policisté za spolupráci nabízeli i překvalifikování trestného činu na ublížení na zdraví.

Proč si ale v tom případě obžalovaný nevymyslel jinou historku, třeba o nešťastné náhodě a rovnou se přiznal k vraždě,“ řekl při odůvodnění předseda senátu. Soud navíc upozornil na to, že Houžvic zaútočil proti osobě, která mu dala život. Muž na sobě po vyslechnutí rozsudku nedal znát žádné emoce, neprojevil nad svým skutkem žádnou lítost a na místě se odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám