Hlavní obsah

Kauza Český dům se vrací k městskému soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat kauzou Český dům, ve které figuruje i bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Vrchní soud v Praze v neveřejném zasedání zrušil loňský verdikt městského soudu, který Srbu a další dva dřívější zaměstnance ministerstva osvobodil.

Článek

Případ vrátil k novému projednání. Informovala mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Trojice údajně způsobila nevýhodným pronájmem lukrativního komplexu - Českého domu v Moskvě - státu škodu přes 26 miliónů korun.

Vedle Srby, který si v současnosti odpykává dvanáctiletý trest za přípravu vraždy novinářky, čelí obvinění z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinností při správě cizího majetku ještě Stanislav Brei a Miroslav Karel. Všichni tři obvinění obžalobu od počátku popírali.

Trestných činů se muži podle spisu dopustili nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě obchodní společnosti Hotel Český dům, a.s., v níž byl Brei předsedou představenstva a Karel členem dozorčí rady.

Pražský městský soud je osvobodil loni v květnu s tím, že z žádných důkazů nevyplývá, že by obžalovaní jednali tak, aby poškodili český stát. Žalobce se ovšem proti verdiktu odvolal. "Vrchní soud v Praze se nyní ve svém rozhodnutí ztotožnil s důvody odvolání státního zástupce VSZ v Praze proti zproštění obžaloby," uvedla Válová.

Reklama

Související témata:

Související články

Srba dostal trest za pohyb mimo věznici

Bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, který si odpykává 12letý trest za přípravu vraždy novinářky, potrestala od středy Vězeňská...

Výběr článků

Načítám