Hlavní obsah

Namrzlá silnice způsobila u Prahy hromadnou nehodu

Právo, Novinky, ČTK, ch, jjí, mák, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silnice v České republice ve středu ráno opět pokrylo náledí, na některých místech i sníh. U Voznice na Dobříšsku se na silnici ve směru na Prahu srazilo pět aut a blokují dopravu. Nikdo nebyl zraněn. Se sněhem a ledem na silnicích mají řidiči problémy hlavně ve středních, jižních a východních Čechách.

Článek

Nehoda se stala na pětadvacátém kilometru rychostní silnice R4. Nejdjříve havaroval jedeno osobní vůz, o něco dál se srazilo několik dalších automobilů. Po obou karambolech byl neprůjezdný levý jízdní pruh. "Před nehodami se tvoří kolony, žádáme řidiče o zvýšenou opatrnost," uvedli k nehodě pracovníci Centra dopravních informací.

Zvýšené opatrnosti je třeba dbát zejména na silnicích druhých a třetích tříd. Například na Kladensku, Mladoboleslavsku a Rakovnicku na nich leží místy rozbředlý sníh.

Mladík z auta skončil v nemocnici

Čerstvý sníh komplikoval dopravu i na Chebsku, kde na zasněžené silnici ve středu brzy ráno havaroval 19letý mladík a s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Mladík dostal s vozidlem smyk, sjel ze silnice a několikrát se převrátil přes střechu

„Muž utrpěl těžké zranění, a to zlomeninu dolní končetiny a spodiny lebeční s následným krvácením do mozku,“ popsala zranění mluvčí chebských policistů Martina Hrušková. Předběžná škoda přesáhla jeden milión korun.

Pluhy silničářů odstraňovaly ráno sníh ze silnic na Jesenicku, v okolí Protivanova na Prostějovsku se dokonce tvořily jazyky. "Kolem 02:00 přišla krátká, hustá přeháňka. Napadlo kolem pěti centimetrů sněhu," upřesnil dispečer z vikýřovického cestmistrovství. Podle něj sníh přikryl celé Jesenicko a část Šumperska.

"Silničáři vyzývají k co největší opatrnosti," řekla Právu dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Marie Kmochová.Nejvíce sněhu, kolem deseti centimetrů, napadlo na Šumavě a na Prachaticku. Silničáři vyjížděli už kolem třetí hodiny ráno a kromě soli museli použít i pluhy.Zledovatělá vozovka byla například na Českobudějovicku.

V Pardubickém kraji se teploty brzy ráno pohybovaly pod nulou. "Na všech silnicích třetí třídy, kde neleží sněhová vrstva, je náledí," uvedl náměstek správy silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

Na silnicích horských oblastí Královéhradeckého kraje leží vrstva nového sněhu, například na Trutnovsku připadlo až pět centimetrů sněhu. Všechny cesty v hradeckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Ranní teploty v kraji klesly několik stupňů pod bod mrazu, na Jičínsku se objevují sněhové přeháňky.

Všechny silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. I na komunikacích první třídy leží po ránu místy ledová vrstva sněhu. V některých úsecích namrzá také dálnice D1. Od úterního večera napadlo v kraji kolem pěti centimetrů sněhu. Teplota vzduchu se pohybuje mezi bodem mrazu a minus pěti stupni Celsia.

Po ránu docházelo na řadě míst Vysočiny k dopravním nehodám, ty se vesměs obešly bez zranění.

V Ústeckém kraji silnice namrzají, na některých místech komplikuje dopravu vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Řidiči by měli dávat pozor zejména na Děčínsku, Lounsku, Teplicku a Ústecku. Se zvýšenou opatrností je sjízdný také úsek dálnice D8 v oblasti Krušných hor, kde na vozovce leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám