Hlavní obsah

Muž chce po nemocnici omluvu, nebo milión za úmrtí manželky

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Přiznání viny a omluvu, nebo jeden milión korun požaduje po královéhradecké Fakultní nemocnici Jindřich Litomiský kvůli tomu, že v roce 2003 v nemocnici zemřela jeho pětatřicetiletá manželka. V úterý o jeho požadavku začal jednat Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jindřich Litomiský (vpravo) se svým právníkem Narcisem Tomáškem na chodbě soudu.

Článek

Právní zástupkyně nemocnice Radmila Fejfarová požadavek odmítla s tím, že nemocnice nijak nepochybila. Začátkem srpna roku 2003 byla Litomiského manželka v sedmém měsíci těhotenství hospitalizována na porodnicko-gynekologické klinice.

Porodila mrtvý plod a protože došlo ke zdravotním komplikacím, lékaři ji přemístili na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Čtyři dny poté tam zemřela na celkovou infekci organismu.

Předvoláni budou všichni lékaři

Na podnět jejího manžela věc zkoumala policie a v říjnu roku 2005 zahájila trestní stíhání přednosty kliniky Jindřicha Tošnera, primáře Pavla Kopeckého a lékaře Josefa Donáta pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. V polovině předloňského října však bylo stíhání na pokyn státního zástupce zastaveno s tím, že nebyl spáchán trestný čin.

Soudkyně Věra Adámková v úterý spor odročila na neurčito, neboť hodlá předvolat k výslechu všechny tři lékaře. Právní zástupce Litomiského Narcis Tomášek uvedl, že podle jeho názoru nemocnice nezvolila správný léčebný postup. „Existoval jiný způsob léčby, například vyvolání předčasného porodu,“ míní Tomášek.

Rozdílné odborné posudky

K případu bylo vypracováno několik odborných posudků, přičemž některé použitý léčebný postup schvalují, jiné zpochybňují. Tomášek také dodal, že pro jeho klienta je zásadní omluva a na penězích mu nezáleží.

„Chceme, aby se nemocnice omluvila, lékaři přiznali že mohli zvolit jiný postup a řekli, že je vina na jejich straně. O peníze nejde, chceme odpověď na otázku, kdo za to může,“ dodal s tím, že pokud se nemocnice bude omluvě a přiznání viny bránit, bude trvat na finanční náhradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám