Hlavní obsah

Vesecké se nelíbí osvobození exministra Mlynáře, podala dovolání

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář nemá ani po několika měsících od vynesení zprošťujícího rozsudku v kauze Testcom vyhráno. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se snaží verdikt Vrchního soudu v Praze zvrátit mimořádným opravným prostředkem. O jejím dovolání, podaném začátkem března, bude rozhodovat Nejvyšší soud. Mlynář považuje postup za nestandardní.

Článek

"Využívají mimořádného opravného prostředku bez jakýchkoli nových argumentů, bez opory v důkazech. Věřím, že Nejvyšší soud ČR podané dovolání zamítne,“ řekl Právu exministr.

Dovolání mu prý už přišlo poštou. Vesecká ho měla podat 6. března. "Opírá se o stejné argumenty jako obžaloba,“ říká Mlynář.

Nejvyšší soud ani Nejvyšší státní zastupitelství v pondělí podání dovolání nedokázaly potvrdit ani jakkoli komentovat. "Ještě to tu nemáme. Spis jde v takovém případě přes nalézací soud, což může trvat 14 dní nebo i dva měsíce,“ sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

"Já k tomu zatím nemám výstup, takže nemůžu sdělit konkrétní informaci. To řízení ještě nebylo ukončeno. Jakmile k tomu budeme něco mít, tak to pustíme do médií,“ uvedl zase mluvčí Vesecké Pavel Foltán.

Žalobci žádali jen podmínky

Vrchní soud zprostil Mlynáře, exředitele České televize Dušana Chmelíčka a jeho spolupracovníka Víta Novotného obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku loni v listopadu.

Podle obžaloby se trestných činů dopustili založením firmy Testcom servis, která měla provozovat internetový portál veřejné správy. S firmou měli mimo jiné uzavřít pro stát nevýhodnou smlouvu a převést na ni 7,5 miliónu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom.

Městský soud v Praze odsoudil loni v lednu trojici mužů k přísným, několikaletým trestům. Verdikt tehdy vzbudil značný rozruch. Vrchní soud poté rozsudek zrušil s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.

"Jejich jednání bylo chybné, protizákonné, ale nenaplňuje skutkovou podstatu žádného trestného činu ani z hlediska skutkových znaků, ani z hlediska společenské nebezpečnosti,“ konstatoval předseda senátu vrchního soudu Pavel Zelenka.

Státní zástupci v prvoinstančním řízení žádali pro obžalované podmíněné tresty, u vrchního soudu dokonce návrh na konkrétní potrestání ani nezazněl, žalobce věc ponechal „na uvážení soudu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám