Hlavní obsah

Benešová se hájí u soudu za výroky o "justiční mafii"

Právo, Radim Vaculík

V české justici dosud nevídaný spor začal v pondělí řešit středočeský krajský soud. Civilní žalobu na ochranu osobnosti tam podalo sedm současných či bývalých vysokých justičních představitelů v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Článek

Žalovanou stranou je předchůdkyně Vesecké a nyní stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová.

Ta jediná včera k soudu dorazila a vyslechla si, co po ní v rámci sporu žalobci požadují. „Nedomáháme se žádné finanční satisfakce. Pouze chceme, aby se doktorka Benešová omluvila za své konkrétní výroky o justiční mafii, o ovlivňování jednotlivých kauz v zákulisí a o snaze ovládnout justici,“ řekl právní zástupce sedmi žalobců Petr Toman.

Omluva by podle něj měla být jak veřejná, tak osobním dopisem každému z dotčených žalobců. Kromě Vesecké jsou jimi její náměstek Karel Černovský, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek, šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal a jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov.

Zásah do cti a dobré pověsti?

Všichni měli více či méně co dočinění s trestní kauzou šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka a právě v souvislosti s nimi a Čunkovým případem Benešová loni 20. prosince pronesla několik ostrých výroků v rozhlase.

S odkazem na předchozí články v médiích tehdy označila aktivity skupiny výše zmíněných justičních představitelů za „mafiánské praktiky“, navíc je nařkla z ovlivňování trestních kauz.

V pondělí potvrdila, že si za svými výroky stojí, ale považuje je jen za výlučně hodnotící komentáře na základě informací z médií.

To si však nemyslí zástupce žalobců Toman: „Nešlo o hodnotící soud, ale o skutkové tvrzení a faktické výroky a my chceme, aby jejich pravdivost prokázala u každého z žalobců samostatně, a to na konkrétním příkladu.“

Výroky Benešové se podle Tomana dotkly dobré pověsti, profesionální i soukromé cti Vesecké a spol a útočili na jejich nestrannost a autoritu.

Benešová: Snaží se mě umlčet

Benešová za celým soudním sporem vidí pokus některých lidí zastrašit ji, aby nemluvila. V pondělí v ostré kritice žalobců pokračovala.

„O kauzách se rozhoduje v jednacích síních, pracovnách příslušných úřadů a nikoli po hotelích. To je skutečně parametr takového mafiánského způsobu jednání. Bylo to ale myšleno v podstatě s nadsázkou a zdůrazněno v situaci, kdy těchto praktik přibývalo,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám