Hlavní obsah

Soud rozdal za tragickou srážku vlaků v Čerčanech podmínky

– BENEŠOV • Aktualizováno

Za tragickou srážku dvou vlaků vloni v Čerčanech na Benešovsku, při níž jeden člověk zemřel a dalších osm bylo zraněno, potrestal v pondělí soud tři železničáře. Největší vinu nese výpravčí a signalista, kteří pustili rychlík na kolej, kde stál osobní vlak.

Článek

Výpravčí dostal dvouletý trest s odkladem na osmnáct měsíců. Signalistu soudci potrestali dvacetiměsíčním trestem s odkladem na dva roky. Strojvedoucí soupravy dostal trest ve výši dvou let s třicetiměsíčním odkladem. Soud shledal všechny vinnými z obecného ohrožení.

Výpravčí se signalistou se u soudu hájili tím, že byli unaveni a pracovali pod velkým tlakem. Prý měli ztížené pracovní podmínky, což měla způsobit výstavba koridoru a časté výluky v dopravě. Strojvůdce havarovaného rychlíku obvinění odmítl.

Nehoda se stala loni v červenci na nádraží v Čerčanech. Od Prahy přijížděl rychlík, který směřoval do Českých Budějovic. Při průjezdu nádražím najel na kolej, na které stál odstavený pantograf.

Jeho strojvedoucí srážku nepřežil, jeho kolega řídící rychlík utrpěl zranění. Lehce zraněno bylo ještě asi patnáct osob, z celkového počtu šesti stovek cestujících v rychlíku. České dráhy odhadly škodu po nehodě na čtyři milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám