Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání lidí z Berdychova gangu v jedné z kauz

Právo, Novinky, pno, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V jednom z procesů kolem takzvaného Berdychova gangu nejspíš ubude obžalovaných. Městský soud v Praze totiž kvůli neúčelnosti u Davida Berdicha a další dvanáctky spoluobviněných zastavil trestní stíhání. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Článek

"Už od jiných senátů dostali přísné tresty za další zločiny,“ řekl předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák. V případu jde o loupeže, únosy a krádeže, které se měly stát v letech 1995 až 2004.

Obžalobě čelí celkem 25 lidí. Soudce Novák Právu sdělil, že by Berdych už přísnější trest dostat nemohl. Nejpřísnější možný trest v délce patnácti let vězení už dostal v jiné z kauz a proto soudci přistoupili k tomuto kroku. 

Pachatelé si po vytipování oběti přepadení naplánovali a předem rozdělili úkoly. Při samotných přepadeních někdy vyhrožovali střelnou zbraní, poškozeným často způsobili zranění. Jindy na silnici fingovali v přestrojení za policisty dopravní kontrolu.

Jednomu muži gang údajně na ulici ukradl igelitovou tašku se 2,4 miliónu korun, jinému aktovku s 1,2 miliónu korun.

Gang prý získal přes 100 miliónů

Obžalovaní prý přepadli i pracovníka filozofické fakulty, který nesl z banky téměř tři milióny na výplaty zaměstnanců. Tip na loupež dal podle obžaloby syn přepadeného. Na dálnici D1 se zas gang podle obžaloby zmocnil kamiónů s nákladem cigaret za téměř 11 miliónů korun.

Zločiny údajně až padesátičlenného gangu kolem Berdycha jsou kvůli propojení s elitními policisty považovány za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Gang se prý trestnou činností obohatil možná o víc než sto miliónů korun. V obžalobě, kterou řeší Novákův senát, ale policisté nefigurují.

V případu zatím padlo jen několik definitivních trestů. Například Berdych si odpykává trest za vydírání a přechovávání padělaných bankovek, v dalších jeho kauzách ale zatím pravomocné verdikty nepadly.

Berdych už dostal v součtu přes 15 let, i když rozsudek z loňského června není pravomocný.

Reklama

Související články

Soud uzavřel první část procesu s Berdychem

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek vynesl verdikt nad deseti obžalovanými z údajného gangu kolem Davida Berdycha. Jedná se o tresty za únos a smrt zlatníka Václava...

Výběr článků

Načítám