Hlavní obsah

Hasiči ve Zlíně museli kvůli autům k požáru běžet

Novinky, pno
ZLÍN

Dramatická situace se odehrála v neděli večer ve Zlíně. Jeden z nájemníků domu nahlásil hasičům, že cítí kouř a má podezření na požár. Boj s ohněm v jednom z bytů poté začali bez vybavení, neboť jejich cisterna se nemohla kvůli špatně zaparkovaným vozům na místo dostat. Z bytu zachránili padesátiletou ženu, jejím dvou psům už ale pomoci nemohli.

Článek

Vše začalo tísňovým voláním souseda po devatenácté hodině. Na průzkum vyrazil jeden hasičský vůz profesionálů, ale už samotný příjezd jednotky k bytovému sídlišti byl komplikovaný kvůli zaparkovaným automobilům.

„Hasiči museli svůj speciál odstavit na začátku ulice a dalších 200 metrů běželi jen s nejnutnějším vybavením na otevření bytu. Při průzkumu chodby domu nic podezřelého nezaznamenali, přesto se u označeného bytu snažili dveře šetrně otevřít,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Těžké rozhodnutí velitele hasičů

Velitel zásahu vyběhl ven z domu. Tam si podrobně prohlédl okna bytu v prvním podlaží a podařilo se mu pootevřít jedno z křídel. "Ven se začal valit kouř, a proto okamžitě vydal pokyn k násilnému vniknutí,“ řekl Mitáček.

Hasiči v chodbě vyrazili dveře a okamžitě si přivolali další posily. I bez technické podpory museli rychle jednat. Hned vedle vchodových dveří bytu překvapivě našli vybavený hydrant. Rychle rozvinuli tento náhradní prostředek zahájili požární útok.

Plameny zničený interiér bytu. Foto: HZS Zlínského kraje.

Bezvládně ležící žena

Požár byl uzavřen v jedné z místností a pomalu začal prohořívat přes pokojové dveře do chodby. Celý byt byl zakouřený. Mezitím se strojníkovi podařilo se zásahovým vozem objet sídliště a přijet k hořícímu bytu z opačné strany. Hasiči dostali dýchací přístroje a začali s vysokotlakým hašením.

„Při průzkumu našli v zadním pokoji uživatelku bytu, která ležela bezvládná na podlaze. Hasiči ji okamžitě chodbičkou vytáhli z bytu ven a před dům na čerstvý vzduch. Do příjezdu zdravotnické záchranné služby byla žena hasiči a policisty postupně rozdýchána a následně napojena na kyslíkový přístroj. Po několika minutách začala žena komunikovat a sdělila, že v bytě jsou její dva psi. Ty hasiči nalezli o pár minut později, ale již oba mrtvé,“ uzavřel mluvčí.

Zdravotníci ženu převezli do nemocnice. Příčinou požáru byla buď nedbalost nebo úmyslné založení, hasiči a policisté případ stále vyšetřují.

Hasiči vyzdvihli všímavost souseda
„Je na místě ocenit všímavost jednoho z nájemníků domu, který ucítil podezřelý kouř a případ nahlásil na tísňovou linku i přesto, že neměl jistotu jasného nebezpečí nebo požáru. Znovu se v praxi potvrdilo, že nejvíce nebezpečné jsou malé a skryté požáry, na které okolí nemůže reagovat včas. Každoročně se u takových typů požárů nejvíce osob zraní nebo i zemře. Nejvhodnější prevencí jsou autonomní požární hlásiče, které hasiči důrazně doporučují.“

Reklama

Výběr článků

Načítám