Hlavní obsah

Manželé se přiznali k osmi vraždám

– HRADEC KRÁLOVÉ

Vyšetřování série vražd starších lidí, která je považovaná za nejhorší v historii české kriminalistiky, se blíží ke konci. Policisté přitom mají v rukou pádný důkaz, který může výrazně pomoci k potrestání manželského páru z Kutnohorska, jenž má podle podezření vraždy na svědomí.

Článek

"Sedmatřicetiletý Jaroslav Stodola a jeho o čtyři roky mladší manželka Dana se v uplynulých měsících pod tíhou důkazů kriminalistům ke všemu přiznali," potvrdila Novinkám mluvčí východočeské policie Iva Marková, podle níž je počet jejich obětí zřejmě již konečný.

"Samozřejmě prověřujeme ještě další věci, ale s ohledem na vyšetřování o nich nebudeme informovat," dodala.

Vraždy jim měsíce procházely

Kriminalisté se o pár začali zajímat po dvojnásobné vraždě v obci Brněnec na Svitavsku, kde byli loni v prosinci v ubytovně nalezeny dvě mrtvé sestry a jejich matka v kritickém stavu. Manželé však padli do rukou policie až o několik měsíců později, po oloupení staršího muže.

Během vyšetřování vyšlo najevo, že si Stodolovi v letech 2001 a 2002 své oběti vybírali mezi staršími lidmi v okolí. Důchodce mučili, dokud jim neřekli, kde mají schované peníze a následně zabíjeli. Vraždy dokonale maskovali, protože dokázali přesvědčit policisty i odborníky například o tom, že oběti spáchaly sebevraždu, zemřely nešťastnou náhodou, nebo odešly z domova.

Oběti vraždících manželů

Podle informací médií se tři vraždy odehrály ve Slavošově na Kutnohorsku, kde manželé nějaký čas žili. Ohořelé tělo 75letého muže bylo nalezeno v posteli. Policie se původně domnívala, že stařec zemřel nešťastnou náhodou, kdy se od hořící svíčky vzňala postel. Na zločin neukazovalo ani náhlé zmizení další starší obyvatelky vesnice. Uškrcenou ženu však po půl roce našel syn zahrabanou na zahradě. Poslední slavošovskou obětí se stal loni v říjnu 81letý muž. Obvinění manželé měli naaranžovat jeho sebevraždu. Místní jej našli oběšeného na půdě.

Vraždící tandem má zřejmě na svědomí také smrt manželů v Měchonicích na Kutnohorsku z loňského července, jejichž případ byl uzavřen jako sebevražda. Policisté našli těla 66letého muže a jeho o čtyři roky mladší manželky v místnosti s puštěným plynem. Poslední obětí je žena z Kardašovy Řečice v jižních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám