Hlavní obsah

Taxikář musel volit mezi životem a smrtí

– ČESKÝ KRUMLOV • Aktualizováno
Právo, orh

Když bral po jedné hodině v noci na středu čtyřicetiletý taxikář z Českých Budějovic do vozu devatenáctiletého zákazníka, netušil, že při cestě do Českého Krumlova bude muset volit mezi svou a jeho smrtí. Na vytaženou zbraň v rukou mladíka reagoval nejdříve výstřely do vzduchu a potom smrtelnou ranou z legálně držené pistole.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V tomto voze se v noci na středu odehrálo drama se smrtelným koncem.

Článek

„Při cestě si mladík ve Starých Dobrkovicích u Krumlova natáhl na hlavu kuklu a zaútočil na taxikáře s nožem.. Způsobil mu několik bodnořezných ran. Taxikář se však bránil a dostal ho až ven z vozu, kde mladík vytáhl střelnou zbraň. Na to reagoval řidič tak, že použil svoji legálně drženou pistoli. Nejdříve vystřelil dvakrát do vzduchu a potom útočníka zasáhl,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran.

Taxikář utrpěl psychický šok

Poznamenal, že devatenáctiletý muž z Přerova zemřel po střelbě na místě. „Tělo bylo převezeno k soudní pitvě a v současné době zkoumáme případ z hlediska nutné sebeobrany,“ podotkl Beran. Policisté zatím neví motiv, proč chtěl mladík taxikáře zabít. Jednou z možností je, že chtěl získat auto a ujet. „Zaútočil z ničeho nic a beze slov,“ dodal Beran.

Taxikář byl ve středu odpoledne na svobodě, ale utrpěl psychický šok a nechtěl s médii mluvit.

V Českých Budějovicích jezdí přes sto taxikářů a většina z nich zažila už několik útoků od klientů. Před třemi lety zavraždili dva muži na trase mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem u Zlaté Koruny 64letého řidiče taxislužby.

Taxikáři se ozbrojují

„Po tomto vražedném útoku se řada z nás vyzbrojila spreji, nebo i střelnou zbraní. Útoky jsou téměř na denním pořádku. Já sám jsem zažil dva, z nichž jeden byl velmi nebezpečný, protože na mě muž vytáhl šroubovák. Naštěstí umím bojová umění, takže jsem se ubránil,“ konstatoval českobudějovický taxikář Dobrin Stojčev.

Dále zmínil, že muž měl nevýhodu v tom, že jezdí sám a ne pro společnost nebo družstvo. „Naší běžnou praxí je, že se spojíme vysílačkami a jedeme napadenému kolegovi ihned na pomoc. To se stalo zrovna nedávno. Kolega nás zavolal na místo přes smluvený kód. Přijelo nás pět a útočníka jsme zneškodnili. Naštěstí neměl zbraň,“ upozornil Stojčev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám