Hlavní obsah

Český turista z Pece do Harrachova nedošel, zahynul v Polsku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEC POD SNĚŽKOU

Přechod Krkonoš se stal v neděli osudný zhruba 40letému Čechovi. Mrtvolu muže objevila druhý den odpoledne posádka záchranářského vrtulníku. Turista vyrazil z Pece pod Sněžkou s úmyslem pěšky zdolat pětatřicetikilometrovou trasu po hřebenech nejvyšších českých hor do Harrachova. Cestou patrně ztratil v horském terénu za snížené viditelnosti orientaci.

Článek

"Dostali jsme hlášku od příbuzných, že nedorazil domů. Během pondělního dopoledne jsme prohledali předpokládanou trasu, kudy mohl jít," přiblížil Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby. Nešťastníka se nakonec podařilo objevit pomocí přivolaného vrtulníku v oblasti Sněžných jam na polské straně Krkonoš.

"Příčina smrti není doposud známá. Mohl během nočního bloudění prochladnout nebo zemřít na následky pádu z horského úbočí. Případ vyšetřuje polská policie, jelikož k úmrtí došlo na území Polska," upřesnil Jirsa.

Muž stačil ujít možná dvacet kilometrů, když s největší pravděpodobností sešel z vytyčené turistické cesty.

"Hřebeny, kde místy leží okolo dvou metrů sněhu, lze bez větších problémů přejít i pěšky bez toho, že by se člověk permanentně brodil po pás závějemi. Podklad je většinou tvrdý, když v neděli byl sníh vesměs zledovatělý. Podobná túra ovšem vyžaduje dobrou fyzickou kondici a znalost hor," podotkl Jirsa.

Již čtvrtá oběť

Krkonoše letošní zimu zabíjely počtvrté. Obětí nejvyšších českých hory se stala dvojice lyžařů ve Špindlerově Mlýně a Harrachově a mladý Němec utonulý koncem ledna ve špindlerovském Labi. Loňskou zimu si Krkonoše v přímé souvislosti se sportovními aktivitami připsaly na černé konto život 14letého školáka, který zahynul na sjezdovce v Herlíkovicích u Vrchlabí.

"Hledaček jsme letos měli tři, až na tu poslední se zdárným koncem," počítá Jirsa. Zima roku 2006, patřící mezi nejkrutější za poslední půl století, naopak statistiku mrtvých nerozšířila.

Záchranáři tehdy nezasahovali u žádného smrtelného úrazu. Smrt úřadovala v Krkonoších naposledy v hojné míře v zimě 2005, kdy zde zahynulo pět lidí. Dívka z Nizozemska, mladík z České Třebové a mladší muž tragicky zemřeli na sjezdovce. Dvojici dlouhodobě pohřešovaných mužů objevili záchranáři teprve s jarním táním.

Reklama

Výběr článků

Načítám