Hlavní obsah

Na horách přibývá srážek lyžařů, většina viníků ujede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zimní sezóna ukázala na novou metlu českých sjezdovek. Přibývá úrazů, které si lyžaři způsobí navzájem. Podle zástupce horské služby Krkonoše Pavla Jirsy je to důsledek toho, že dříve brázdilo sjezdovky možná osmdesát procent zdatných lyžařů a dvacet procent těch méně zkušených, kdežto dnes je to právě naopak.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonošská Horská služba stále častěji využívá k převozu zraněných ze sjezdovek helikoptéry.

Článek

Horští záchranáři se po zimě shodli: bezohlednosti na sjezdovkách přibývá, úměrně s tím roste počet těžkých úrazů, které si lyžaři způsobí při vzájemných srážkách. Viníci přitom většinou zůstávají neznámí, protože z místa neštěstí ujedou, i kdyby mělo jít postiženému o život.

"Bezohlednost lyžařů je velkým problémem podobně jako u řidičů na silnicích,“ konstatoval náčelník Horské služby (HS) pro oblast Šumava Michal Janďura.

Mladého lyžaře stíhá policie

Zvýšení bezpečnosti na horách má napomoci postup jihočeské policie, která stíhá 19letého lyžaře z toho, že 22. února srazil na sjezdovce na šumavském Zadově sedmiletou dívku a způsobil jí těžké zranění. Mladíkovi hrozí za neúmyslný trestný čin ublížení na zdraví až dva roky vězení.

Nehoda na Zadově, která se stala při večerním lyžování, je podle záchranářů typická. "Mladý muž nestačil v důsledku rychlé riskantní jízdy zareagovat v dolní částku sjezdovky na projíždějící malou lyžařku. Došlo ke srážce, která způsobila dívce vnitřní zranění v dutině břišní,“ sdělila Právu mluvčí prachatické policie Radka Sovová.

Tři hlavní příčiny

"Pokud dojde ke srážce dvou lyžařů, ve většině případech se jedná o vážná zranění. Těch případů přitom rok od roku přibývá. V minulosti jsme měli asi dva podobné případy, kdy zranění při srážce šetřila policie, ale v současné době takový případ nemáme. Je to dáno také tím, že většinou jeden z aktérů srážky z místa ujede, takže není koho stíhat,“ míní náčelník horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

„Kumulace lyžařů na sjezdovce je obrovská, a pokud lyžař odjede a nechá zraněného ležet, tak už ho většinou nikdo nedohoní,“ potvrzuje náčelník HS v Jizerských horách René Mašín.

Podle matadorů Horské služby mají kolise lyžařů na tratích tři hlavní příčiny. „První je příliš vysoká rychlost lyžařů a pak jejich neohleduplnost. Další příčinou jsou carvingové lyže a snowboardy, s kterými se na rozdíl od klasických lyží vykružují příliš velké oblouky. Naše sjezdovky jsou ale příliš úzké, takže dochází často ke střetům,“ popisoval Chlad.

Podle zástupce HS Krkonoše Pavla Jirsy roste i netečnost lyžařů, připomínajících často neovladatelné neřízené střely, které se řítí po sjezdovkách jako dělové koule. „Statistiku tohoto druhu ale nevedeme. Pokud někde k něčemu podobnému dojde, často je druhá osoba dávno pryč a těžko potom určit pravou příčinu úrazu,“ konstatoval.

Každý dvacátý úraz je po srážce

V Jizerských horách odhadují, že zranění po střetu lyžařů na sjezdovkách tvoří zhruba pět procent z celkového počtu šesti set zatím registrovaných zraněných. „Některé případy dopadnou tak, že se lyžaři oklepou po pádu a odjedou, jiné ale končí velmi vážnými zraněními, které předáváme letecké záchranné službě,“ poznamenal šéf zdejší HS Mašín.

Také on si myslí, že lidé se po úrazech, způsobených jiným lyžařem, budou na policii obracet stále častěji. „Už nyní se běžně v létě stává, že nás požádá policie o pomoc při šetření případu, kdy někdo podal na lyžaře trestní oznámení, abychom k tomu uvedli, co je v našich záznamech,“ podotkl Mašín, který rovněž považuje za jednu z příčin moderní lyže a jejich špatné ovládání. „Carvingové lyže sice umožňují obrovský zážitek z jízdy, ale pokud lyžař techniku vyloženě neovládá, může ve vysoké rychlosti ohrozit ostatní na svahu,“ dodává Mašín.

„Lyžaři dnes mají kvalitní vybavení, a když jsou sjezdovky dobře upravené, jezdí velmi rychle. Bohužel, mnozí bezohledně až agresivně. A tím, že není přírodní sníh, lyžuje se pouze na sjezdovkách, kde je sníh technický, a pak tam je abnormální množství lidí, takže na malém prostoru nemají možnost se vyhnout a srážejí jeden druhého,“ charakterizoval zkušenost z letošní zimy v Beskydech dispečer zdejší HS Karel Palička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám