Hlavní obsah

Březen na silnicích je zatím tragický, zemřelo už 20 lidí

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvních šesti dnů letošního roku zemřelo na českých silnicích 20 lidí, což je nejhorší bilance tohoto období za poslední tři roky. Před alarmujícím počtem mrtvých varovalo v pátek policejní prezidium.

Článek

"Jen za prvních šest dní zaplatilo svým životem dopravní nehody dvacet lidí. To je o šest osob více než ve stejném období roku 2007 a dokonce o 11 více než v roce 2006. Na vině je především agresivní a nezodpovědné jednání některých řidičů, např. rychlá, bezohledná a riskantní jízda a nebezpečné předjíždění,“ řekl Josef Tesařík z policejního prezidia.

Nezodpovědně se podle něj chovají nejen řidiči, ale i chodci. "Někteří z nich zejména v noční době zapomínají na pravidlo: 'vidět a být viděn'. V tmavém oblečení bez reflexních prvků jsou pro řidiče snadno přehlédnutelní,“ doplnil policejní odborník.

V březnu 2007 přišlo na našich silnicích o život osmdesát lidí a v březnu 2006 to bylo ještě o třináct osob méně. V následujícím přehledu je uvedeno porovnání období prvních šesti dnů měsíce března v letech 2006 až 2008.

Porovnání prvních 6 březnových dnůpočet nehodpočet usmrcených
rok 20063 4269
rok 20072 61014
rok 20082 52320
Zdroj: Policie ČR

Takový vývoj podle policie jen potvrzuje slova dopravně bezpečnostních odborníků, že se zvyšuje agresivita a bezohlednost řidičů aut na českých silnicích.

"Vypovídá také o lehkovážném chování některých účastníků silničního provozu, které velmi často postrádá předvídavost,“ uzavřel Tesařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám