Hlavní obsah

Za znásilňování dívky potretal soud jejího otce i dědu

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Sedm let ve věznici s dozorem by měl strávit dvaatřicetiletý Martin Westfál z královéhradecka. Soud ho potrestal za znásilnění své nezletilé dcery. Jeho pětapadesátiletý otec Karel Westfál byl za pohlavní zneužívání stejné dívky potrestán dvouletým vězením, podmíněně odloženým na tři roky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Martin Westfál před soudní síní se svou manželkou a obhájcem.

Článek

Rozhodl tak v pátek senát Krajského soudu v Hradci Králové. Podle rozsudku otec svou dnes čtrnáctiletou dceru od roku 2004 do loňského února opakovaně nutil, aby ho uspokojovala rukou či ústy a nechala se zneužívat.

Otec odsouzeného muže si podle verdiktu ke své vnučce několikrát přilehl do postele a děvče osahával a zneužíval. Znalci zjistili, že dívka utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a došlo u ní k poruše při vývoji osobnosti.

Údajně jde o pomstu dívky své matce

Oba obžalovaní od počátku svou vinu rezolutně odmítali. "Dcera si vsugerovala pocit, že ji nemá doma nikdo rád. Chtěla nás s manželkou dostat od sebe, cítila se odstrčená. Je to spíše pomsta mojí ženě, líbilo se jí, že manželka trpí,“ vypověděl Westfál. Stojí za ním i jeho manželka. "Nemám nejmenší pochybnost o tom, že manžel mluví pravdu,“ uvedla matka poškozeného děvčete.

Otec Westfála uvedl, že obvinění vnučky jej zdrtilo. "Když se narodila, její rodiče byli sami skoro děti. Nedokázali ji správně výchovně vést. Navíc má zvláštní povahu, často lže a nechá se ovlivnit cizími lidmi,“ řekl K.Westfál.

Jediným přímým důkazem byla výpověď děvčete, kterou soudci uznali za věrohodnou. "Její pravdivost je však podporována i nepřímými důkazy, zejména výpověďmi svědků a nálezy znalců,“ uvedla předsedkyně senátu Anna Bímová.

Tvrzení odvolala a znovu se k nim vrátila

Obhájce Westfála Jiří Slezák ve své závěrečné řeči poukázal na to, že loni v březnu dívka všechno odvolala s tím, že smyšleným obviněním se chtěla pomstít rodině, která ji kvůli zhoršení prospěchu ve škole mj. zakázala navštěvovat zájmový kroužek.

Děvče se ale později znovu ke svým předešlým tvrzením vrátilo, což bylo podle obhajoby způsobeno nestandardním postupem vyšetřovatelů a ovlivňováním ze strany vedoucí zájmového kroužku Renaty Hradecké, k níž dívka velmi přilnula.

"Vydrž, táta je zločinec a matka ho kryje, vyhrajeme,“ citoval Slezák z dopisu, který Hradecká dívce napsala.

Senát se ale přiklonil na stranu státního zástupce Milana Šimka. Bímová poukázala na to, že dívka svá obvinění zopakovala při slyšení přímo u soudu. "Její výpověď považujeme za hodnověrnou. Nenašli jsme žádný jiný způsob, jak by zjistila všechny podrobnosti o popisovaných praktikách, než že se jí to skutečně stalo,“ zdůraznila Bímová.

Rozsudkem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze, neboť oba obžalovaní se okamžitě odvolali, zatímco Šimek si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám