Hlavní obsah

Expolicisté se vyhýbají nástupu do vězení

Právo, pab
PLZEŇ
Aktualizováno

Za mříže mezi zločince, které tam sami kdysi posílali, se nechce ani jednomu z dvojice bývalých policistů Davidu Hásovi a Josefu Vavricovi. Za krádež v klatovských stavebninách je loni v listopadu potrestal Krajský soud v Plzni nepodmíněným trestem. Oba expolicisté ale na výzvu k nástupu do vězení nereagovali.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Hás (vlevo) s Josefem Vavricou u soudního jednání

Článek

„Ani jeden si obsílku s výzvou nepřevzal a proto jsem vydal příkaz k vypátrání a dodání do výkonu trestu,“ řekl ve čtvrtek soudce Jaromír Veselý. Bývalého příslušníka cizinecké policie v Debrníku u Železné Rudy Háse zatkli jeho kolegové ve středu během hokejového utkání na zimním stadionu v Klatovech a eskortovali ho do věznice v Plzni na Borech.

„Zadržení proběhlo bez potíží,“ sdělil šéf klatovské kriminálky Josef Toman. Po Vavricovi, který byl loni v únoru propuštěn ze služby pražské stálé pořádkové jednotky, zatím policisté dál pátrají.

Hás a jeho kamarád Vavrica před téměř třemi lety jako policisté vykradli sklad stavebnin v Klatovech. Vzali radiátory, střešní okna, okapy, pilníky, šroubováky a další věci v hodnotě několika set tisíc korun.

Původně dostali podmíněné tresty

Část lupu u nich našli při prohlídkách detektivové z inspekce ministra vnitra. Za krádež je soud potrestal dvaceti měsíci odnětí svobody ve věznici s dozorem.

Původně dostali u okresního soudu tresty podmíněné, odvolací jsou jim ale trest změnil na nepodmíněný. „Trestného činu se dopustili jako policisté, což je okolnost výrazně zvyšující společenskou nebezpečnost,“ vysvětlila krajská soudkyně Marie Ungrová, co vedlo odvolací senát k přísnějšímu trestu.

Na případ přišli kriminalisté náhodou, při vyšetřování jiné trestné činnosti. David Hás tehdy přišel za svým policejním kolegou Petrem Kohanem z Klatov. Nabízel mu údajně sto tisíc korun za vraždu.Kohan případ oznámil Inspekci ministra vnitra.

Ta Davida Háse začala sledovat, včetně jeho telefonů. Petr Kohan sice své tvrzení později odvolal, ale kriminalisté mezitím z odposlechů přišli na krádež. Tu policisté provedli v noci z 1. na 2. června 2005.

Tehdy přijeli ke skladu stavebnin v Klatovech, přeštípli zámky a ukradli věci, které mohli lehce prodat. Sprchové kouty, radiátory, bojlery nebo střešní okna pak odvezli ze skladu vypůjčenou dodávkou. Část věcí našli kriminalisté u Háse ve stodole. Ten při výslechu tvrdil, že věci koupil od neznámého člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám