Hlavní obsah

Policejní šéf je stíhán za to, že donášel zločincům

Právo, Patrik Biskup, Radim Vaculík
SOKOLOV

Vydírali desítky podnikatelů a používali přitom brutálních praktik. Jakákoliv snaha obětí kontaktovat místní policii ale vycházela na prázdno. Teď se rýsuje vysvětlení. Vyděračský gang bratrů Zádamských ze západních Čech, který v průběhu loňského roku rozprášili detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, měl u policie svého člověka.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Zádamský po zatčení loni v říjnu čeká na rozhodnutí soudu o uvalení vazby.

Článek

Ten údajně lidem kolem Zádamského vyzrazoval informace o svědcích, kteří mohli strážcům zákona pomoci zmapovat trestnou činnost gangu.

Tím donašečem měl být podle zjištění Práva šéf policejního oddělení Sokolov-venkov Radek Neděla. Státní zástupce po prostudování důkazů předložených inspekcí ministra vnitra šestatřicetiletého Nedělu nyní obvinil z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Za to mu hrozí až deset let vězení.

„Mohu potvrdit, že bylo zahájeno trestní stíhání policisty ze Sokolova ve vedoucí funkci, a to pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele ,“ řekla ve čtvrtek Právu Renata Havelková z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Vyzrazoval prý jména

Policista je podezřelý, že ve své dřívější pozici komisaře služby kriminální policie zabývající se vyšetřováním násilné trestné činnosti předával do zločineckého prostředí informace o osobě, kterou tím vystavil reálnému nebezpečí způsobení vážné újmy na zdraví .

„Pak také vyzvídal informace, které se týkaly určitých úkonů trestního řízení a ty potom následně sděloval určitým osobám , které na ně neměly právní nárok. Tím mohl zmařit vyšetřování zvlášť závažné organizované trestné činnosti,“ uvedla dále Havelková. Bližší podrobnosti k případu však s ohledem na probíhající vyšetřování nesdělila. Doplnila pouze, že vyšetřování policisty bude pokračovat na svobodě.

Podle jiného zdroje měl Neděla vyzrazovat gangu jména, fotografie a osobní údaje svědků. Inspekce se o případu dozvěděla od detektivů z ÚOOZ, kteří lidi kolem podnikatele Milana Zádamského a jeho bratra Petra dlouhodobě sledovali. Z odposlechů vyšlo najevo, že jim mohl pomáhat některý z policistů. Podezření nakonec padlo na Nedělu. Zdroj Práva řekl, že inspekce ho původně podezřívala z účasti na zločinném spolčení. „To bychom v tomto případě velmi těžko prokazovali,“ řekla k tomu státní zástupkyně.

O napojení na Zádamského prý nevěděl

Neděla pouze přiznal, že jednomu spolužákovi a zároveň známému z rodné vesnice předal nějaké informace. Popřel však, že by věděl o tom, že jde o člověka napojeného na Zádamského. Z oficiálního prohlášení státního zástupce není zřejmé, čím byl policista motivován k vynášení citlivých informací. Ve sdělení obvinění není o žádné formě odměny ze strany gangu žádná zmínka.

Šéfem policejního oddělení se Neděla stal loni 1. července. „Po pracovní stránce k němu nemám výhrady. Právě naopak. Policejní oddělení pod jeho vedením patří k nejlepším v okrese. Po zahájení trestního stíhání jsem ho v souladu s předpisy postavil mimo službu. Další průběh vyšetřování ukáže, jak budu postupovat dál,“ prohlásil sokolovský policejní ředitel Oldřich Tomášek. „Jde o policistu, který za mé působení ve funkci mnohokrát prokázal, že je poctivým a pracovitým policistou. Pevně doufám, že v průběhu trestního řízení očistí své jméno,“ dodal Tomášek.

První zatýkání členů Zádamského gangu proběhlo loni na začátku letních prázdnin, kdy v rukou policie skončilo šest lidí včetně samotného Milana Zádamského, který je podle policie hlavou celé skupiny a mezi svými lidmi má přezdívku „král“. Bývá ale spojován i s členy známějšího Berdychova gangu.

Do vazby pak v říjnu zamířili další čtyři členové gangu, mezi nimi i bratr Milana Zádamského Petr, a v listopadu zatím poslední, jedenáctý muž. Jsou obviněni z účasti na zločinném spolčení, z vydírání, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a z podplácení. Hrozí jim až 15 let za mřížemi.

Do vazby pak v říjnu zamířili další čtyři členové gangu, mezi nimi i bratr Milana Zádamského Petr, a v listopadu zatím poslední, jedenáctý muž. Jsou obviněni z účasti na zločinném spolčení, z vydírání, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a z podplácení. Hrozí jim až 15 let za mřížemi.

Podle policie gang nejméně od roku 1999 terorizoval a nutil k poslušnosti majitele přibližně 80 podniků v okresech Sokolov, Karlovy Vary, Klatovy a Rokycany. Jeho členové podnikatelům půjčovali na vysoký úrok, a když dlužník nebyl schopen peníze splácet, vymáhali je brutálním násilím. Prý dokonce k vydírání používali i lva, kterého choval Milan Zádamský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám