Hlavní obsah

Na železnici už letos zemřelo 28 lidí

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku letošního roku se na železničních přejezdech v Česku stalo již 35 nehod. Při těch zemřelo devět osob, dalších pět lidí bylo zraněno. Podle Drážní inspekce se počty nehod na železnici pozvolna snižují, byť je číslo stále vysoké. Ke zlepšování nelichotivého stavu přispívají i preventivní kampaně, které Drážní inspekce od loňského léta dlouhodobě připravuje.

Video: Řidič - postrach přejezdůVideo: Novinky

 
Článek

Nehody na přejezdech ale nejsou jediné, které se na železnici stávají, celkový počet karambolů od začátku roku je vyšší. Prvních 60 dní na české železnici, to znamená také celkem 28 mrtvých a 19 zraněných při nehodách na železničních přejezdech a při střetech vlaků s osobami.

Statistika se v posledních letech zlepšuje

"Za celý rok 2006 jsme evidovali celkem 288 nehod, 45 mrtvých a 147 zraněných, v roce 2007 to bylo 258 nehod, 31 mrtvých a 120 zraněných Od začátku roku 2008 do této chvíle evidujeme na železnici 35 nehod na přejezdech, při nichž zahynulo 9 osob a 5 osob bylo zraněno,“ řekl Novinkám mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar s tím, že masivní preventivní akce budou i nadále pokračovat.

Přitom k řadě těchto nehod vůbec nemuselo dojít. Zdaleka totiž nešlo jen o sebevraždy, kterým železnice nemůže zabránit, ale rovněž o případy, kdy ke tragickým nehodám došlo vinou nepozornosti nebo po vědomém porušení předpisů.

Již vloni spatřil světlo světa film nesoucí výstižný název Řidič - postrach přejezdů. Ten bude v letošním roce distribuován do více než 2000 autoškol v zemi. "Chceme se tak zaměřit hlavně na mladé a začínající řidiče,“ doplnil mluvčí.

:. Jeden z nástěnných preventivních motivů, které přijdou na jaře do základních škol. Zdroj: Drážní inspekce ČR.

Ve školách budou děti vyplňovat smajlíky

Snímek varuje účastníky silničního provozu před nebezpečím, kterému se často řidiči, cyklisté i chodci vystavují, když porušují zákon o provozu na pozemních komunikacích. Film byl vyroben celkem v 8 variantách.

Letos na jaře přichází Drážní inspekce s novinkou, kterou je kampaň cílená na žáky základních škol. Do tříd půjdou speciální tabule o velikosti A0, kde budou děti do prázdných políček doplňovat dnes tak oblíbené smajlíky - pozitivní nebo negativní. Současně děti dostanou informační brožurku a učitelé pokyny k výuky.

„V každém případě se počty nehod na přejezdech a zejména jejich následky snižují, což přikládáme také zvýšení naše preventivní činnosti,“ uzavřel Neusar.

Reklama

Výběr článků

Načítám