Hlavní obsah

Na likvidaci požáru rašeliniště stále pracuje 17 jednotek hasičů

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Sedmnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a letecká hasičská služba stále pokračují v likvidaci požáru rašeliniště poblíž Hranic u Nových Hradů na Českobudějovicku.

Článek

"Podařilo se nám již plochu požářiště zmenšit asi na třetinu původní rozlohy, ovšem teď pracujeme v tom nejhorším terénu. Zasahující jednotky střídáme, stále hasí asi kolem 80 lidí a tento stav potrvá celý víkend," řekl velitel zásahu Martin Sviták.

Hasiči do vody přidávají změkčovadlo

Sviták zopakoval, že dobu do konečné likvidace požáru nelze odhadnout, řádově to může být několik dnů. "V pondělí se rozhodne o dalším postupu. Jednou z variant je, že ve spolupráci se společností Rašelina, jíž prostor patří, budou provedeny terénní úpravy či zahájena takzvaná rychlotěžba rašeliny," dodal Sviták.

Požár u Hranic na Českobudějovicku vznikl ve středu vpodvečer a zasáhl 16 hektarů vzrostlého lesa a 2,5 hektaru rašeliniště. Ve čtvrtek hasiči zlikvidovali požár lesa a plochu hořícího rašeliniště se jim podařilo zmenšit. Do hasicí vody musejí stále přidávat změkčovadlo, aby voda lépe přilnula na povrch extrémně suché rašeliny.

Příčina vzniku požáru dosud nebyla zjištěna, ohnisko bylo v úložišti rašeliny. Škoda na lesním porostu byla odhadnuta na 5,6 miliónu a na rašeliništi na půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Rašeliniště bude hořet ještě několik dní

Likvidace požáru zhruba dvaceti hektarů rašelinišť a lesů poblíž Hranic u Nových Hradů na Českobudějovicku potrvá podle hasičů ještě nejméně týden. Na místě...

Výběr článků

Načítám