Hlavní obsah

Nejvyšší soud zbavil soudce taláru kvůli nicnedělání

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího soudu (NS) zbavil ve středu funkce soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Karola Kubíčka. Kubíček totiž prokazatelně nekonal ve 237 věcech. Na některé věci, lidově řečeno, nesáhl ani dva roky. Kárný senát v čele s Jiřím Pácalem své rozhodnutí odůvodnil tak, že lidé, jejichž kauzy soudce rozhodoval, by se spravedlivého rozhodnutí takto nedočkali.

Článek

Soudce si totiž vybíral jen ty jednodušší věci, složitější odkládal. Kubíček se u soudu hájil tím, že byl přetížen a kvůli rodinným problémům si nemohl brát práci domů.

Soudce byl přitom původně Vrchním soudem v Praze potrestán pouze půlročním snížením platu o čtvrtinu. Proti tomu rozhodnutí se odvolal jak Kubíček, tak jeho nadřízení, kteří požadovali, aby byl pomalý soudce zbaven funkce.

Proti rozhodnutí NS není odvolání, zbývá pouze možnost ústavní stížnosti, které Kubíček zřejmě využije. Protože verdikt kárného senátu NS nabyl účinnosti okamžikem vyhlášení, nemusí už odvolaný soudce ode dneška teoreticky chodit do práce.

„Alespoň si oddechnu,“ řekl po skončení jednání Kubíček, který se podle svých slov půjde zapsat na Úřad práce.

Výběr nedávných případů odvolání soudců kvůli průtahům:
28. června 2001 - Předseda senátu Krajského soudu v Brně Bohdan Serafín byl odvolán z funkce kvůli dlouhodobým průtahům ve vyřizování trestních spisů.
9. května 2005 - Kvůli závažným průtahům v řízení přišel o místo prostějovský soudce Pavel Marčík. V říjnu téhož roku mu ale Nejvyšší soud (NS) v Brně funkci vrátil a potrestal jej snížením platu o čtvrtinu na jeden rok.
8. září 2005 - Královéhradecká soudkyně Petra Hušková byla odvolána z funkce kvůli průtahům v desítkách kauz. NS tak potvrdil předchozí verdikt vrchního soudu.
10. února 2006 - Kárný senát pražského vrchního soudu zbavil teplického soudce Jindřicha Pojkara taláru, a to kvůli průtahům v trestních kauzách. Pojkar se odvolal k NS, před konečným verdiktem ale v srpnu 2006 na soudcovskou funkci sám rezignoval.
1. února 2007 - NS definitivně zbavil soudce zlínské pobočky brněnského krajského soudu Miroslava Moltaše taláru. Moltaš se prohřešil, když v řadě případů nevyhotovil včas rozhodnutí, a navíc si telefonoval s vězněm, který měl u sebe neoprávněně mobilní telefon.
18. července 2007 - NS s konečnou platností odvolal z funkce břeclavského soudce Jiřího Kiliana, jenž čelil kárnému řízení kvůli průtahům v desítkách exekučních sporů. Potvrdil tak shodný verdikt Vrchního soudu v Olomouci z března 2007. Podle kárné žaloby Kilian zavinil průtahy v 51 exekučních spisech. Jeden z případů byl přitom téměř 20 let starý.
5. března 2008 - NS odvolal z funkce soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Karola Kubíčka. Způsobil průtahy ve více než stovce případů. Kárný senát se uchýlil k nejtvrdšímu trestu, jaký mohl uložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám