Hlavní obsah

Soud osvobodil muže, který si měl objednat vraždu nadřízeného

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Městský soud v Praze osvobodil ve středu čtyřicetiletého Jana Lochmanna, který si měl podle obžaloby objednat vraždu svého nadřízeného od bezpečnostní agentury. Muž tvrdil, že objednávka vraždy byla jen legrace.

Foto: Josef Koukal, Právo

Jan Lochmann u soudu.

Článek

Před soudem ve středu vypovídal utajený svědek vystupující pod jménem Petr Novák. Tento bývalý policista jako pracovník agentury přijal od Lochmanna objednávku vraždy, kontaktoval policii a pomohl objednatele dopadnout. Přijal od něj i 50 tisícovou zálohu za sledování oběti.

Podle státní zástupkyně byla věc jasná. Lochmann nepopírá, že maily odeslal a jeho jednání směřovalo k dokončení činu. Lochmann ale tvrdí, že šlo o žert. Zajímalo ho prý, jak se agentura zachová.

Stejně vyjednával i s jinou firmou, se kterou vyjednávání došlo ještě dál. Komunikaci však sám ukončil. Přiznává, že v jeho případě jde o mravní selhání a nepřijatelný způsob zábavy. Trestného činu se ale podle svých slov nedopustil.

Soudce Petr Braun v odůvodnění rozsudku uvedl, že pro odsouzení Lochmanna se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů. „Přes veškerou snahu se nám nepodařilo objevit ani žádný motiv. Na dokonání vraždy nemohl obžalovaný vůbec nic vydělat,“ uvedl Braun. Podle něj udělala policie chybu, když nenechala Lochmanna dojít ve vyjednávání s agenturou dál, alespoň tak daleko, aby vyplatil zálohu za provedení vraždy.

Lochmann se vzdal práva na odvolání. Vynesený rozsudek nechtěl komentovat. „Byl jsem vytrestán dost, připravil jsem se o kariéru, utrpěla i má pověst a vztahy,“ uvedl ve své závěrečné řeči před soudem s tím, že svého nevhodného vtipkování lituje.

Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání. „Považuji za pravděpodobnější, že se odvolám,“ uvedla pouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám