Hlavní obsah

Viníka tragické nehody na Lounsku policie stále nezná

Právo, Karel Otcovský
LOUNY

Vyšetřování tragické nehody, při které 13. února zahynulo u Panenského Týnce na Lounsku na silnici I/7 z Prahy do Chomutova osm pracovníků zámečnické a instalatérské firmy z Postoloprt, se podle šéfa lounské dopravní policie Rudolfa Náhlovského chýlí ke konci. Výsledky expertíz budou tento týden.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Nákladní vůz a mikrobus (v pozadí vlevo) se střetly čelně. Zahynulo všech osm pracovníků instalatérské firmy, kteří cestovali v mikrobusu.

Článek

"Stále čekáme na posudky soudních znalců. Vyšetření tohoto případu je pro nás prioritou, takže se na něm intenzívně pracuje,“ řekl Právu velitel.

Dělníkům v mikrobusu se stala osudnou cesta na noční směnu. Podle šetření policistů na místě nehody předjížděl jednačtyřicetiletý řidič fabie ve směru od Prahy kamión a při návratu do svého jízdního pruhu se v protisměru bočně střetl s protijedoucím plně obsazeným tranzitem. Ten se následkem kolize stal neovladatelným, vjel do protisměru, kde čelně narazil do dalšího kamiónu.

Nikdo z dodávky nepřežil. Řidič škodovky utrpěl lehké zranění, řidič kamiónu vyvázl takřka bez škrábnutí.

Pravděpodobný viník nehody se v televizní reportáži nechal slyšet, že při předjíždění kamiónu ze svého jízdního pruhu nevybočil, a tudíž se přestupku nedopustil. Jeho tvrzení rozlítilo některé pozůstalé."Doufám, že to policie nezamete pod koberec a nesvede vinu na řidiče mikrobusu, který už nemůže promluvit. Chci znát pravdu. Chci vědět, kdo mi zabil kluka,“ řekl Právu Vladimír Svoboda, jenž při tragédii přišel o čtyřiadvacetiletého syna Davida.

Majitel firmy si najal právníka

František Fedák, majitel firmy Ziki, u které všichni zesnulí pracovali, najal brněnského advokáta Antonína Foukala. První schůzka již proběhla. "Dohodli jsme se na společném postupu při poskytnutí součinnosti orgánům činným v trestním řízení. Jako zmocněnec budu za některé poškozené jednat na základě písemného pověření,“ sdělil Právu Foukal bez konkrétních informací.

Sdílnější nebyl ani Fedák. "Podrobnosti z jednání nemohu prozradit, všichni jsme vázáni mlčenlivostí,“ poznamenal pouze. Rodinám šesti obětí nehody z Postoloprt přispěla radnice na pohřeb 10 000 korunami. Radnice navíc zřídila konto, na něž může kdokoli pozůstalým přispět finanční částkou. Na účtu pro příbuzné všech osmi obětí havárie je aktuálně zhruba 34 tisíc korun. "Vybranou částku s největší pravděpodobností rozdělíme mezi pozůstalé rovným dílem,“ uvedl starosta města Miroslav Hylák s tím, že konečné rozhodnutí bude na radě města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám