Hlavní obsah

Hořící metan v podzemí karvinského dolu popálil horníky

KARVINÁ
Aktualizováno

Ve čtvrtek večer došlo na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku k úniku Metanu. Při události byli zraněni čtyři lidé. Dva z nich dopravil do nemocnice vrtulník, jejich stav je vážný. Další převezly sanitky Báňské záchranné služby.

Článek

Plamen podle mluvčího OKD Ladislava Sobola zasáhl tři ze čtyř mužů, kteří v té době na místě pracovali. Byli v přímém ohrožení života.

"Nejednalo se o výbuch. Metan se uvolnil při přípravě těžby, když horníci rozpojovali horninu," upřesnil Sobol původní informace o neštěstí. Událost nyní vyšetřuje speciální komise.

Záchranáři se o neštěstí dozvěděli okolo půl sedmé na Centru tísňového volání v Ostravě. V prvních desítkách minut po nahlášení neměli záchranáři bližší informace o počtu zraněných ani o tom, zda bude potřeba jejich zásah.

„Operátorky informovaly o události okolní nemocnice s tím, aby tato zdravotnická zařízení počítala s možností příjmu většího počtu zraněných. Báňská záchranná služba později dispečink záchranářů informovala o čtyřech zraněných hornících, kteří budou postupně dopravováni z hlubiny na povrch,“ řekl mluvčí severomoravských záchranářů Lukáš Humpl.

Spolupráce s báňskými záchranáři

Před devatenáctou hodinou proto vzlétl vrtulník z Ostravy, který přistál v areálu dolu. Posádka vrtulníku zajišťovala nejprve ošetření a transport šestadvacetiletého horníka, poté jeho kolegu ve věku třiceti pěti let. Oba muže z dolu vynesli bánští záchranáři.

„Pacienti utrpěli rozsáhlé popáleniny a byli v přímém ohrožení života. Záchranáři je uložili do vakuové matrace, ošetřili poranění a aplikovali léky. Staršímu z postižených museli zajistit dýchací cesty a připojit ho na umělou plicní ventilaci,“ doplnil Humpl.

Oba byli předáni do péče popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě. Celý zásah záchranářů skončil kolem jednadvacáté hodiny.

Podle informací, které má záchranná služba k dispozici, byli další dva zranění po ošetření transportováni sanitkami Báňské záchranné služby do nemocnic v Havířově a do Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám