Hlavní obsah

Šéfa Tchas-Trade Vanka pustili z polské vazby

Právo, Aleš Honus

Ředitel ostravské obchodní firmy Tchas-Trade Roman Vank, který byl koncem listopadu zatčen v Polsku kvůli podezření z více než desetimiliónového úplatku, už je na svobodě. Jeho trestní stíhání však nadále trvá.

Článek

Informaci, že obviněný manažer byl propuštěn na kauci, ve čtvrtek Právu potvrdilo české ministerstvo zahraničí. „Výši kauce ani další okolnosti případu neznáme, polská strana má od začátku na tento případ informační embargo,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Ředitel Tchas-Trade Roman Vank podle policie nabídl úplatek 400 tisíc eur, tedy asi 10 miliónů korun, členu vedení firmy Kompania Węglowa Krysztofu Miśkovi. Chtěl ho tak údajně přimět, aby upustil od úmyslu vypovědět české firmě výhodnou smlouvu.

Zálohu ve výši 5000 eur se údajně Vank pokoušel v Polsku předat z ruky do ruky, schůzku ale na podnět Miśky monitorovaly polské tajné služby.

Výši kauce nechce sdělit

Roman Vank byl ve vazbě od konce listopadu, o případném prodloužení vazby se mělo rozhodovat v pátek. Díky kauci je ale na svobodě už dva týdny. Žádosti o rozhovor Vank odmítá. Nechce ani sdělit, jak vysokou kauci zaplatil.

„Jistě pochopíte, že se ke konkrétním dotazům nemohu vyjádřit, neboť nechci jakýmkoliv způsobem ovlivnit průběh řešení vážného obchodního sporu, jehož jsem se stal součástí,“ napsal Roman Vank Právu ve svém stručném prohlášení v e-mailu.

Pouze dodal, že Tchas-Trade bude po polské firmě požadovat náhradu škody v řadu desítek miliónů korun. Podrobnosti ale Vank nesdělil.

Akce proti korupci v obchodu s uhlím

Zatčení Vanka bylo koncem listopadu součástí rozsáhlejší akce, zaměřené na korupci při obchodu s uhlím. „Část vyšetřování se zabývá podezřením z nabídnutí úplatku ve výši 400 tisíc eur, které obviněný zástupce Tchas Trade chtěl předat viceprezidentovi společnosti Kompania Węglowa,“ uvedla již dříve prokurátorka Marzena Matysik Folga.

Tchas-Trade patří k hlavním dodavatelům polského uhlí do České republiky a je prostředníkem mezi Kompanií Węglowou a jejím největším odběratelem, firmou ČEZ. V Polsku nakupuje zhruba 1,1 miliónu tun uhlí ročně, z toho většinu právě od Kompanie Węglowe.

Vedení polské společnosti chtělo smlouvu změnit kvůli její nevýhodnosti a právě to bylo podle vyšetřovatelů důvodem, proč měl Vank nabídnout úplatek viceprezidentovi firmy. Ten ale o všem uvědomil polskou policii.

„Všichni věděli, že jsem dříve pracoval pro Úřad ochrany státu, a přesto se mi někdo odvážil nabídnout úplatek,“ řekl Miśka polskému deníku Puls Biznesu.

Polské tajné služby jednání sledovaly a předání úplatku údajně zaznamenaly. Když podle polského deníku Vank zjistil, že se dostal do pasti, pokusil se agentům podle polských médií uniknout a do České republiky se chtěl dostat oklikou přes Slovensko. Byl ale zadržen na hraničním přechodu v polské Zwardoni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám