Hlavní obsah

Za napadení mladého Roma padly podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S podmíněnými tresty v pátek od soudu osmého pražského obvodu odcházela čtveřice mladíků obžalovaných z toho, že loni v říjnu na ulici surově zbili sedmnáctiletého Roma. Student Obchodní akademie Marek Polák utrpěl otřes mozku, tržnou ránu na temeni hlavy a pohmožděniny po celém těle.

Článek

Nejstaršímu z útočníků devatenáctiletému Jakubu Mělničákovi soud vyměřil tři roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let. Jeho třem o rok mladším společníkům uložil podmíněné vězení v délce 1,5 roku s odkladem na zkušební dobu dvou let.

Obvodní soud všechny čtyři uznal vinnými z pokusu o ublížení na zdraví s rasovým podtextem a z výtržnictví. Odsouzení mladíci odcházeli z jednací síně viditelně rozladěni a na jejich tvářích byl patrný vztek. Jeden z nich, Filip Kousal, reagoval na dotazy novinářů větou: "Jděte do hajzlu".

Rodina oběti považuje proces za frašku

S rozsudkem byla nespokojena také rodina zbitého mladíka. "Pro mne osobně to je fraška. Já jsem očekával, že soud bude alespoň v případě toho jediného zletilého obviněného přísnější, protože podmíněný trest považuji za nedostatečný," řekl otec napadeného mladíka Marek Polák.

Dodal, že soud nevzal vůbec v úvahu to, že útočníci mohli jeho syna i zabít, když ho kopali do hlavy. "To, že já jsem mohl ztratit jediného syna, to tady vůbec nikdo neřekl," uvedl.

Nízké tresty žádala státní zástupkyně

Podmíněné tresty však požadovala také státní zástupkyně Hana Vrbová. Ve své závěrečné řeči žádala soud, aby vzal v úvahu nízký věk obžalovaných a to, že dosud nebyli trestáni.

Podle verdiktu čtveřice romského mladíka napadla loni 26. října u tramvajové zastávky Palmovka. Útočníci na něho nejprve pokřikovali rasistické nadávky a bili ho pěstmi. Poté ho povalili na zem a kopali do něj. Incident ukončila projíždějící policejní hlídka, která mladíky na místě zadržela.

Reklama

Výběr článků

Načítám