Hlavní obsah

Nenapravitelného šoféra soud definitivně připravil o auto

Právo, pab
KLATOVY

Nenapravitelný řidič Jiří Huc z Bezděkova na Klatovsku přišel ve čtvrtek u soudu definitivně o své auto. Za opakovanou jízdu bez řidičáku nechala samosoudkyně Ludmila Lišková propadnout státu jeho sportovní BMW v ceně okolo sto tisíc korun a navíc mu uložila další zákaz řízení motorových vozidel na dva roky.

Článek

Dvacetiletý muž trest přijal a vzdal se na místě odvolání stejně jako státní zástupce.

Soudní líčení proběhlo poté, co si Huc podal odpor proti již dříve vydanému trestnímu příkazu, kterým ho soudkyně bez jeho přítomnosti potrestala za maření výkonu úředního rozhodnutí stejným trestem. „Potřeboval jsem jezdit do práce v Německu,“ hájil se Huc u soudu.

Policejní hlídka dvaadvacetiletého muže zastavila v jeho BMW 17. ledna u Chocomyšle. Při kontrole dokladů zjistila, že řidič má opakovaně vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

„Pořád to dělal dokola a ostatní tresty se míjely účinkem. Dvakrát dostal trest obecně prospěšných prací a jednou podmínku. Trestní řád takovou formu trestu umožňuje, tak jsem toho využila,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Ludmila Lišková. Podle ní musí být pro takové rozhodnutí splněna základní podmínka, a to, že automobil je výhradně majetkem obžalovaného.

Odstrašující příklad

Rozhodnutí soudu vítá státní zastupitelství i policie. „Z hlediska generální prevence by to mohlo ostatní odradit od páchání této trestné činnosti. Jak je vidět, soudy jsou této formě trestu nakloněny. Pro nás to znamená, že zabrání vozidla budeme navrhovat i v dalších podobných případech,“ reagovala na rozsudek klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Verdikt soudu potěšil i vedoucího policejního oddělení ve Švihově Jiřího Koláře, jehož podřízení Huce několikrát při jízdě bez řidičáku přistihli.

„Byli jsme zvědaví, jak soud rozhodne. Je to pro policisty určitá motivace, když vědí, že soud takovou formu trestu akceptuje. Pro řidiče, pro něž dosud tresty za maření výkonu úředního rozhodnutí nebyly tak účinné, by to měla být výstraha,“ řekl Kolář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám