Hlavní obsah

Lékaři po devítihodinové operaci zachránili muži tři prsty

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Jiří Falout

Českobudějovičtí plastičtí chirurgové zachránili sedmadvacetiletému muži současně tři amputované prsty. O čtvrtý uříznutý prst pacient přišel, protože ho do nemocnice nepřivezl. Mladý muž se zranil při práci na okružní pile. Přišel o ukazovák, prostředník, prsteník a malík.

Článek

„Na ambulanci se pacient dostavil pouze se třemi amputovanými prsty, třetím až pátým. Ukazovák, který byl amputován v meziprstním kloubu, bohužel nepřivezl,“ uvedl českobudějovický plastický chirurg Pavel Kurial.

Lékaři okamžitě muže operovali a snažili se zachránit maximum. Podle Kuriala byl zákrok náročný. Operace trvala celou noc a lékaři na sále strávili devět a půl hodiny.

„Klíčovým momentem bylo posoudit a naplánovat strategii celé operace. Tedy, které klouby lze zachránit, jaká délka amputovaných prstů je k dispozici, míra zhmoždění oddělených částí a podobně,“ poznamenal Kurial.

Lékaři přišili mladému muži zpět prostředník, prsteník a malík. Pacient je nyní v domácím léčení. Pokud bude pravidelně docházet na rehabilitace, podaří se obnovit z velké části hybnost všech prstů.

Jejich citlivost přitom bude téměř stejná jako před úrazem. Podle lékařů je velmi pravděpodobné, že pokud by měli k dispozici i čtvrtý uříznutý prst, podařilo by se zrekonstruovat úplně celou ruku.

Reklama

Výběr článků

Načítám