Hlavní obsah

Vězni v Kynšperku si ve velkém užívají mobilů

– PRAHA
Právo, Patrik Biskup

Vězeň Pavel Němeček zorganizoval pomocí mobilního telefonu přepadení doprovodné eskorty a 4. února se tak dostal na svobodu. Mobil, který se později našel v jeho cele kynšperské věznice, nebyl zdaleka jediným. Zloději, násilníci a dokonce i vrazi si tady užívají mobilů ve velkém.

Článek

Právu se podařilo získat statistický údaj, který potvrzuje, že věznice, kde platí druhý nejpřísnější režim - ostraha, připomíná spíše telefonní ústřednu. Za necelé dva měsíce letošního roku v této věznici zajistili dvaadvacet mobilních telefonů.

V porovnání s ostatními věznicemi je to za stejné období více než sedminásobek. "Je to alarmující počet,“ připouští mluvčí Vězeňské služby ČR Alena Votická. Jedním dechem ale dodává, že většinu z těchto telefonů našli dozorci ještě dřív, než je stačili odsouzení zneužít.

Konkrétní počty však neuvedla. "Nemám ta čísla k dispozici,“ řekla. Jenže podle policejních údajů je to právě naopak. Důvěryhodný zdroj uvedl, že u vězňů v ubytovacím prostoru se našlo osmnáct mobilů a zbytek dozorci odhalili v předstihu.

Vězni žhaví dráty

Podle zdroje Práva, který si přál zůstat v anonymitě, vyšetřovatelé zjistili, že v některých případech je provoz mobilních telefonů nepřetržitý a dochází ke stovkám telefonních spojení.

"V jednom případě došlo dokonce k bezmála čtyřem tisícům hovorů v průběhu čtyř měsíců z jednoho telefonu.Ten byl prokazatelně využíván ve věznici ráno, odpoledne i večer. A to i v době, kdy mají být vězni pod dozorem. Zjistilo se také, že si odsouzení telefonují i mezi sebou ve věznici,“ upřesnil zdroj.

Co na to policie? "Je to problém, který v republice nemá obdoby,“ řekla k tomu mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová. Místní policisté jsou těmito případy zahlceni. A protože se k zabavenému mobilu ve věznici zpravidla nikdo nemá, je pro ně pachatel neznámý. Prověřování jim tak zabírá spoustu času. Ten pak chybí na objasňováním běžné kriminality, která lidi trápí.

Ostraha potřebuje peníze

Podle Votické většina mobilů se dostává do kynšperské věznice v balíčcích, které přehazují lidé zvenku přes ostrahové pásmo.

"Chceme tomu zabránit technickým zařízením, které by zaznamenalo pohybující se jak osoby tak i předměty. Při každém takové pohybu by dostalo operační středisko varovný signál,“ vysvětlila Votická.

Kdy se věznice zmiňovaného zabezpečení dočká, není jasné. "Bude záležet na financích,“ uzavřela mluvčí vězeňské služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám