Hlavní obsah

Soud potřetí osvobodil exšéfy Komerční banky

Právo, Josef Koukal

Za dva roky a dva měsíce vynesl Obvodní soud pro Prahu 1 už potřetí stejný rozsudek: bývalí členové představenstva Komerční banky nejsou odpovědni za osmimiliardovou ztrátu plynoucí z obchodů s firmou B. C. L. Trading Baraka Alona v 90. letech.

Článek

Už dvakrát odvolací Městský soud v Praze rozsudek zrušil. Také po úterku se mohou žalobci opět odvolat. Státní zástupkyně i Komerční banka, která se k obžalobě připojila s nárokem na náhradu škody, si ponechaly osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.

„To by nejprve musel odvolací soud říct, v jakém smyslu má být doplněno dokazování,“ komentoval dlouho přehazovanou mezi obvodním a městským soudem jeden z obhájců bývalých manažerů banky Stanislav Devátý.

Stejně argumentuje i předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Michal Výtisk. „Odvolací soud nijak nespecifikoval, jak doplnit dokazování,“ uvedl soudce, který už v prosinci 2005 vynesl rozsudek, podle kterého žalované skutky nejsou trestným činem.

Po roce stejný závěr

Stejný závěr zopakoval podruhé před víc než rokem. „Skutková zjištění zůstávají nezměněna, pokud jde o právní kvalifikaci, nebyla prokázána příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaných a způsobenou ztrátou,“ uvedl i v úterý soudce Výtisk.

Zároveň ale konstatoval, že Komerční banka finanční ztrátu fakticky utrpěla. „V tomto bodě jsme vázáni názorem odvolacího soudu. Otázkou zůstává, kdo škodu způsobil,“ uvedl soudce. Komerční banku s nárokem na náhradu odkázal k občanskoprávnímu řízení.

Osm členů bývalých představenstev Komerční banky, Karel Bednář, Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník a Ladislav Vinický, čelí od listopadu 2004 obžalobě z porušování povinností při správě cizího majetku. Spolu s nimi byl obžalován i někdejší generální ředitel banky Jan Kollert, který ale koncem loňského roku náhle zemřel na zahraniční dovolené.

Obžalovaní měli v letech 1997 až 1999 navýšit limity pro výši transakcí, na jejichž základě čerpala miliardové částky od Komerční banky společnost B. C. L. Baraka Alona. Celková ztráta se měla vyšplhat k osmi miliardám korun. Stíhání bankéřů původně zastavil už státní zástupce, protože se neprokázalo jejich napojení na Baraka Alona ani úmysl banku poškodit. Na pokyn nadřízeného státního zastupitelství ale žalobce nakonec obžalobu podal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám